Het stenen ei: Een jaar door kookgenot

De gepatenteerde technologie achter de Big Green Egg komt van NASA. In de jaren zestig en zeventig bekleden de Amerikanen hun raketten met hitte bestendig keramiek, deze gepatenteerde technologie wordt exclusief gebruikt voor het keramiek van de Big Green Egg. Bernie stond een avondje aan de gril met Wessel Buddingh’, de CEO van Big Green Egg Europe voor uitleg en tips. En om alles te proeven van de EGG.  

“Dit mag eigenlijk geen barbecue heten”, lacht Buddingh’, terwijl hij onze eerste stukken vlees op het vuur legt, “als je het over een barbecue hebt, denk ik al snel aan van die goedkope dingetjes die je na een seizoen weggooit. Ik verkoop een hoogwaardig lifestyle-product waarmee je jaren plezier hebt.” Ik kijk watertandend naar het vlees dat van roze naar lichtbruin kleurt. “Klaar voor?”

Dit moet écht de laatste keer zijn dat we dit jaar buiten aan de barbecue staan,…
Hoe bedoel je?

Nou, het is herfst; zoveel mooie dagen hebben we niet meer!
Het gekke is dat we in Nederland barbecueën vooral met de zomer associëren. Met feestjes in de tuin bij mooi weer. In Amerika en Azië bereiden ze hun eten het hele jaar door op de barbecue. Door zijn unieke eigenschappen zou je zomaar je kerstdiner op de Big Green Egg kunnen bereiden.

Vlees wordt lekkerder op de Big Green Egg?
Ja, en niet alleen vlees. Ook vis, groente en vegetarische maaltijden. De Big Green Egg geeft bij al deze gerechten een bijzonder smaakvol resultaat. Daarbij wordt, in tegenstelling tot metalen apparatuur, eten door de isoleren de werking van het keramiek van de Big Green Egg, gelijkmatig verwarmd. Het verliest daardoor ook niet aan sappigheid.

Keramiek, is écht een beetje jouw ding, he.
Ja. Mijn vader was vroeger architect. Ik ben opgegroeid met een liefde voor steen en een wil om te ondernemen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ik al op jonge leeftijd als handelaar in sierstenen begonnen ben. Een goede vriend van me, kwam terug van vakantie bij zijn schoonouders in de Verenigde Staten met het verhaal dat hij gebarbecued had op een stenen kookpot, een Big Green Egg, en spoorde me aan om dat product voor Nederland te importeren.

Een een-tweetje,…
Nou. Aanvankelijk was ik best wel huiverig: ik had een goedlopende zaak, waarom zou ik in hemelsnaam ook barbecues gaan verkopen? Toen ik de Big Green Big Egg eenmaal zag, en gebruikte, was ik echter snel overtuigd. Ik ben naar de winkel gegaan waar zijn schoonouders de keramieken kookpot hadden aangeschaft. Dat bleek tevens dienst te doen als het wereldwijde hoofdkantoor van uitvinder en oprichter Ed Fisher. Inmiddels ben ik importeur voor Europa. Ik verkoop Big Green Egg in 44 landen.

Wat maakt Big Green Egg voor jou zo bijzonder.
De ongekende kwaliteit. Stenen kookpotten worden al duizenden jaren gebruikt. De meesten echter, blijken niet bestand tegen grote hitte en barsten na verloop van tijd. Fisher verkreeg het patent op het bijzondere duurzame keramiek van NASA. De Amerikaanse ruimteorganisatie ontwikkelde het materiaal als bescherming tegen extreme hitte voor hun raketten.

Een Big Green Egg is niet goedkoop; een middelgroot exemplaar doet al gauw 1.000 euro of meer. Daar hoef je bij de gemiddelde Nederlander niet mee aan te komen; die gaat voor een instant-grilbakje van de supermarkt.
Ik zie de verkoop van Big Green Egg als missiewerk. Gelukkig merk ik dat steeds meer mensen hier voor kwaliteit gaan en voor de unieke smaak die je met dit bijzondere product aan je eten geeft. Ik werk met meerdere topchefs samen, waaronder Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije; die helpen om ons verhaal naar buiten te brengen.

Er is inmiddels behoorlijk wat concurrentie op de markt. Er worden meerdere keramische kooktoestellen aangeboden tegen een (veel) lagere prijs.
Ik ben niet bang voor andere spelers op de markt, die houden je alert. Daarbij wordt de boodschap van koken in keramiek daarmee verder verspreid. Dat gezegd, is onze productietechniek ongeëvenaard en kan je toch niet verwachten dat je voor een veel lagere prijs eenzelfde kwaliteit product kan krijgen.

Je moet het verschil proeven, niet?
Aan tafel!

Meer info: biggreenegg.eu/nl/