Scheerbeheer

Het scheerbeheer

Het gezicht van dwalende haren ontdoen is een varkentje dat de heer met de hand wast. Met gebruik van het prettigste schuim natuurlijk, plus crèmes en tonics voor de verzorging achteraf. Wat zijn de favorieten?

Tekst: Floris Müller

Schuim
Taylor of Old Bond Street Sandalwood Herbal Shaving Soap
Naar verluidt bestelde zelfs prins Albert (de Duitse echtgenoot van de Britse vorstin Victoria) er al midden negentiende eeuw zijn scheerschuim. Taylor, volledig Taylor of Old Bond Street Court Dressers, maakt sinds 1854 huidverzorgingsproducten voor de Londonse upper ten. Deze zeep, gemaakt met etherische olie van sandelhout, voedt en zorgt voor een perfect glad scheerresultaat. Verhit eerst de harde crème en voeg een beetje water toe. Klop het geheel in het houten bakje en breng het papje in een laag van ongeveer één centimeter aan op de huid.
150 mg, € 14,95 bij thealphamen.nl

Aftershave
Fine Accoutrements Snake Bite
Afgaande op de verpakking zou je zeggen dat Fine Accoutrements ergens in de jaren vijftig het levenslicht zag. In werkelijkheid is het merk nog geen twaalf jaar oud. De New Yorkse oprichter Todd ‘Mr Fine’ Cremani, maakt ‘zuivere’ scheerproducten met steeds maximaal vijf ingrediënten. Snake Bite is een mix van alcohol, water en vijf keer zo veel menthol als in de andere aftershaves van het merk. De tonic/aftershave verzorgt en ontsmet na het scheren. Breng enkele druppels aan op de droge huid om de naam van dit product te begrijpen.
100 ml, € 24,90 bij thealphamen.nl

Olie
Mr. Bear Family Beard Brew Wilderness
Het hoofdkantoor van deze snor- en baardverzorgingsproductenfabrikant vind je door vanaf de Zweedse stad Götenburg enkele tientallen kilometers naar beneden te scrollen op Google Maps. Mr. Bear en zijn Bear Family (het is maar de vraag of het personeel van het in 2012 opgerichte bedrijf hun benaming even waardeert als de oprichter) maken alle producten in hun assortiment met de hand. Deze honderd procent natuurlijke baardolie verzacht je snor en baardhaar en houdt je huid elastisch. Hierdoor vermindert roodheid, irritatie en jeuk. Door verschillende citrusextracten en plantaardige oliën heeft dit product een aangename geur. Breng enkele druppels van deze olie met de druppelpipet in je handen en masseer het uit in je gezichtsbeharing.
30 ml , € 19,95 bij thealphamen.nl

Crème
Geo. F. Trumper West Indian Extract of Limes Skin Food
Gezichtscrème is ook voor mannen essentieel als dagelijks verzorgingsproduct. Deze lichte, dunne lotion biedt groot onderhoud aan je huid en is het best elke twee tot drie dagen te gebruiken. Het natuurlijke product ruikt prikkelend (door gebruik van citrus) en heeft even tijd nodig om in te trekken. Toegegeven, de naam is niet één die je gemakkelijk onthoudt in de rij bij de kassa bij de parfumerie of huidverzorgingszaak. Toen Trumper zijn productiefaciliteit voor scheer- en huidverzorgingsproducten opzette, had je echter nog geen marketeers en reclameadviseurs. Het merk stamt namelijk uit 1875.
100 ml , € 21,95 bij scheerwinkel.nl