Het hippe randje van Wenen

Bernie heeft er een nieuwe verre vriend bij, Max Brown: het hippe nieuwe designhotel van de gelijknamige groep met Israëlisch-Nederlandse roots in het hart van het zevende district in Wenen.

Aan het begin van de zomer was ik te gast bij de opening van het Weense Max Brown-hotel; een fijne plek waar het personeel er alles aan doet om je ver van huis toch een gevoel van thuis te geven. Hoewel het Weense Max Brown van buiten niet oogt als een heel groot hotel herbergt de slaapplek toch nog zo’n 140 kamers en suites waarvan een deel gelegen in een tweede pand vanaf de straat aan een rustige binnenplaats. Mijn plekje op de derde verdieping aan de voorzijde is niet al te groot, maar wel leuk. Ik heb de beschikking over een goed Auping-bed, alle noodzakelijke voorzieningen als een tv, usb-aansluitingen en een koffiezetapparaat. De rest van de kamer wordt gevuld met afgedankt jaren tachtig en negentig meubilair, en grappige gadgets (waaronder een basketbalring). Voor wie dit alles nog niet feestelijk genoeg is, zijn alle kamers voorzien van een Crosby-platenspeler én een serietje hippy-LP’s. Ruilen met hotelgenoten mag.

Condooms
Gasten hebben naast hun plek voor de nacht toegang tot een prettig openluchtterras, een bioscoop (hoe bedenk je het!), een winkel met lokale producten en een grotere binnenhal (de eigenaren mikken op de sfeer van een marktplein, en toegegeven: daar slagen ze behoorlijk in) die tevens als ontbijt- en dinerzaal dienst doet met aantrekkelijke bar. De aankleding van die openbare ruimten is in handen van lokale kunstenaars, of ‘creatievelingen’ volgens onze gids – en ook daarin onderscheidt Max Brown zich van reguliere design-hotels: het zijn niet zomaar wat naast elkaar gehangen schilderijtjes, maar de moderne stukken vormen een wisselende collectie met een verhaal. Meest opvallend bij mijn bezoek zijn de licht-erotische werken van Renate Bertlmann, waarin condooms in verschillende posen als lichamen zijn gefotografeerd. De stemming zit er direct goed in, om het maar zo te zeggen. Gewaagd voor een hotel, maar daarmee niet minder gewaardeerd.

Eten
Dat gezegd hoef je voor een beetje een bijzondere avond aan tafel het hotel niet uit. Eyal Shani, ook wel ‘De Bloemkoolkoning’ van restaurant Seven North, kookt in zijn houtoven een uiterst smakelijke Israëlische dis met seizoensgebonden groente en specerijen waarin alle geserveerde gerechten gedeeld worden. En dat is wel zo gezellig. Voor wie wil blijven hangen serveert de cocktailbar van Seven North een aantal stevige cocktails. Daarmee kan (of moet) het Weense nachtleven nog eventjes op zich laten wachten. En dat is eigenlijk helemaal niet zo erg.

Düsseldorf en Berlijn
Het Weense Max Brown is de vijfde op de snel groeiende lijst van onderkomens van het Amsterdamse bedrijf EPHC (Europe Hotels Private Collection). Na een eerste vestiging in 2014 aan de hoofdstedelijke grachtengordel, opende de groep een jaar later een tweede hotel nabij het Museumplein. In 2015 ging EPHC de grens over: Max Brown kreeg een plek in het centrum van het mondaine Duitse Düsseldorf en later aan de Ku’damm in Berlijn.

 Meer info: Maxbrownhotels.com/7th-district-vienna/