Glitter & Gender: Inkijk in de drag scene

Hoewel vandaag de dag levendig over identiteit en gendervraagstukken gediscussieerd wordt, overheerst onwetendheid en onbegrip over de drag scene. Willen de queens en kings een boodschap meegeven of is hun tijdelijke transformatie vooral een plezierige extravagante levensstijl? Als voorloper in het gesprek geeft CODA Museum Apeldoorn met een bijzondere en belangrijke actuele tentoonstelling uitleg in de tentoonstelling  ‘Drag Power – Gender, pride & glamour’.

Bezoekers van de expositie krijgen het verhaal uit eerste hand, van vier queens en een king: Jennifer Hopelezz, Lady Galore, Mason Tonight, Licka Lolly en ChelseaBoy. Zij vertellen over hun drijfveren, ervaringen, reacties op een leven als drag en hun eigen blik op wat drag nu precies betekent. Aan de hand van diverse objecten, video en fotografie wordt het rijkgeschakeerde spectrum van de hedendaagse drag scene in Nederland belicht.

(bovenaan) Andy Warhol – Ladies and gentlemen
50 dollar betaalde Warhol de queens in het nachtleven van New York voor een portret. Het werk geschoten in 1974 werd door de wereldberoemde popart-kunstenaar verwerkt in schilderijen, 65 tekeningen en collages en 10 felgekleurde zeefdrukken. Die laatste werken zijn te zien bij CODA Museum. Anders dan door de opdrachtgever beoogd, een kunsthandelaar die vooral ‘funny looking’ drag queens in beeld gebracht wilde zien, maakte Warhol serieuze kunst waarmee het onderwerp voor het eerst in de spotlights kwam te staan.

Wouter van de Goor – Queers on the street
Om aandacht te krijgen voor discriminatie van en geweld tegen drags en ‘queer performers’ portretteerde fotograaf en journalist Wouter van Goor slachtoffers op de plek waarop ze werden aangevallen.

 

Johan Coenraad Braakensiek – Hartjesdag
Al eeuwenlang hullen bewoners van de Amsterdamse Zeedijk en buurtgenoten zich een dag per jaar (de zogenoemde Hartjesdag) in kleding van het andere geslacht. Johan Coenraad Braakensiek maakte en uitbundig schilderij van het opmerkelijke historische verkleedpartij.

Jan van Breda – LAK! 
Eén witte bontjas en eindeloos verschillende haartypen. Met deze serie wil fotograaf Jan van Breda aandacht geven aan de ‘pruik’ als belangrijkste onderdeel in de transformatie van drags.

Léon Hendrickx – Kings & Queens 
In gesprek met jezelf. Micha Schneijderberg en zijn alter ego Snorella WC komen in het werk van fotograaf Léon Hendrickx bij elkaar voor een innerlijke dialoog.

  

Misja Beijers – Drags aan de Amstel
Amsterdam kent een van de levendigste drag scenes van Nederland. Misja Beijers laat zien hoe het er toe gaat in de beroemde ‘drag bars’ café de Lellebel, The Queen’s Head, Amstel54, Taboo en het inmiddels gesloten Queers Café in Amsterdam.


En verder

Tijdens de tentoonstellingsperiode biedt CODA een filmvertoning over Lady Galore. Daarnaast wordt er voorlezen door Miss ZsaZsa en zijn er diverse rondleidingen en Q&A’s met drag queens gepland. Bezoekers worden tijdens Paarse Vrijdag (13 december 2019) uitgedaagd om in discussie te gaan over onderwerpen als solidariteit en expressie. Op deze dag krijgt iedereen gratis toegang tot het CODA museum. 

Drag Power – Gender, pride & glamour
3 november 2019 tot en met 1 maart 2020
CODA Museum Apeldoorn
Coda-apeldoorn.nl/dragpower