Geen massatoerisme maar pittoreske dorpjes

De essentie van reizen is vrijheid, aldus reisondernemer Peter Langhout, tegenwoordig als adviseur verbonden aan mrtravel.nl en vakantieaanbiedingen.nl (het bedrijf van zijn zoon). ‘Ik zoek naar dat zomerse gevoel van zorgeloos genieten.’

Door Machiel Rebergen, fotografie: Marius Hille Ris Lambers

‘Ik moet me vrij voelen als ik op reis ben. Het liefst ga ik zonder een vast plan op pad. Simpelweg genieten van alles wat je ziet, van stadje naar stadje rijden en per dag bepalen of je blijft of verder trekt. Er is weinig heerlijker dan op die manier rond te reizen. De ene nacht slaap je in een boerderij of een kleine B&B, de volgende misschien in een wijnkasteel. Het avontuur, daar gaat het om.

De laatste tijd ligt mijn hart in Italië. Met name de westkust, de Toscaanse kust en het land erachter. Het landschap en de steden zijn daar zo prachtig! Overal voel je de geschiedenis, de bijzondere cultuur. Steden als Siena, Pisa, Florence en Bologna… allemaal even mooi. De sfeer is er lekker rustig, niemand jaagt je op. En niet te vergeten: het eten is er heerlijk.

Het liefst ga ik zonder een vast plan op pad’

Voor mij is de zon ook nogal belangrijk op vakantie. Die heb ik nodig om op te laden, om nieuwe inspiratie op te doen. Pas was ik nog in het oosten van Duitsland, in zo’n grauwe stad, en de somberheid van dat gebied trekt echt mijn gemoed binnen. Ik voel me dan gewoon herfstig. Maar in Italië, met de zon en de zee en al die mooie dingen, daar ben ik echt gelukkig. Dan voel ik dat ik leef en krijg ik zin iets te ondernemen. Ken je dat gevoel dat je je verbonden voelt met de aarde? Dat je het een cadeau vindt dat je op deze aarde rond mag lopen? Dat krijg je op zulke plekken. Er is een gebiedje bij La Spezia, tussen Genua en Pisa aan de kust iets boven Toscane, dat Cinque Terre heet. Een paar dorpjes op een rij. Dat gebied is werkelijk schitterend. Moet je echt een keer gezien hebben. Portofino, daar in de buurt, is ook prachtig.

Vroeger maakten we zulke reizen met de kinderen, tegenwoordig met vrienden. Als we ergens een bord zien met iets als rooms for rent erop, vind ik het nog altijd leuk om ter plekke te onderhandelen over de prijs. Dat is de reisondernemer in me, die zit er nog steeds in. Voor mijn reisorganisatie onderhandelde ik in Turkije, Spanje en Parijs en dan ging het vaak om het hele hotel voor een langere periode. In die zin is mijn smaak veranderd. Als ondernemer heb ik het massatoerisme naar zonnige stranden mede gecreëerd, maar zelf slenter ik nu liever door pittoreske dorpjes.

Overigens, die manier van reizen en dat zorgeloze gevoel vind je ook aan de Amerikaanse westkust. San Diego en Los Angeles, San Francisco, met de Grand Canyon en de grote natuurparken in de buurt. Prachtig. Gewoon een auto huren en twee of drie weken zonder plan rondtoeren. Beter wordt het niet.’

Laatste van Cult

0 0,00