‘Serial-ondernemer’ Hennie van der Most: gebrek aan politieke waardering

Veelzijdig ondernemer Hennie van der Most (68) bouwt aan zijn nieuwste project, Attractiepark Rotterdam. Om de investering te dragen heeft hij wat bedrijven in de verkoop gezet, want ja, banken en politiek doen nu eenmaal niks voor innovatieve ondernemers. Dus dan doe je het zelf maar.

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Tekst: Machiel Rebergen
Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

Hoe zoiets dan gaat: Hennie van der Most kreeg een telefoontje. Of hij toevallig iets kon met twee masten van windmolens? Nou, dacht Hennie, zou het niet leuk zijn als ik grote glazen pompoenen laat maken, met acht zitplaatsen in elke pompoen, en dat mensen daar gezellig in kunnen eten? Vier pompoenen aan elke mast, die je afzonderlijk van elkaar naar de top kunt hijsen, 90 meter de lucht in. We laten ze rondjes draaien. En oh ja, een kabel ertussen waaraan je op een mechanische fiets heen en weer kunt. Mooi voor de show, nietwaar?

De ondernemer vertelt het met zichtbaar genoegen, in het ufo-restaurant bij zijn nieuwste project, Attractiepark Rotterdam, op het terrein van de oude vuilverbranding aan de Maas. Hij wijst uit het raam naar een oude schoorsteenpijp.“Aan deze schoorstenen wil ik die pompoenen ook. Ze worden momenteel gemaakt.”

Hoe een mens tot zo’n idee komt? Tja. Je krijgt zo’n vraag, denkt er een poosje over na, en dan komt het vanzelf. Als Hennie het zelf een goed idee vindt, wil hij het uitproberen.

Nog zoiets: zowel de gemeente Rotterdam als Rijkswaterstaat belde hem over een tekort aan parkeerplaatsen. Een dag later had Hennie de schetsjes voor een mobiele parkeergarage al klaar.“Normaal kun je op een hectare 300 auto’s kwijt. In mijn mobiele garage 1.800. Er zijn mensen mee aan de slag gegaan en nu is hij werkplaatsklaar. Zo had mijn beddenfabriek een probleem. Ze zeiden: Hennie, we moeten iets verzinnen. Heb ik een bed bedacht dat zachtjes heen en weer schommelt. Zoals een wieg, weet je wel. Ik ben toevallig gisteren naar de werkplaats geweest om het uit te leggen en ze zijn het nu aan het bouwen. Zulke dingen vind ik leuk. Dan gaat het bruisen. Ik heb altijd wat bijzonders.”

En als hij het toch niks vindt? “Nou, dan doen we het niet. Bedenken we weer iets anders.”

Ik heb altijd wat bijzonders’

Want nieuwe dingen bouwen, iets creëren, daar draait het leven om.“Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Je hebt het of niet. Je kunt het niet leren. Al zijn er tegenwoordig wel veel mensen die zichzelf ondernemer noemen, maar het helemaal niet zijn.”

Dat laatste ergert hem. Althans: het gebrek aan waardering dat eruit blijkt voor ondernemers in de ware zin van het woord. “Als je iets schept, als je zorgt voor nieuwe werkgelegenheid, hoef je niet bij de bank aan te kloppen. Die nemen het risico niet. Een attractiepark bouwen kost miljoenen om te ontwikkelen. Dat moet ik dus helemaal zelf opbrengen. Ook de politiek duwt ons in het verdomhoekje. Als je ziet hoe de belastingdruk verdeeld is… de verkeerde ondernemers hebben een oneerlijk voordeel. Als ik geld uit een bedrijf moet halen, betaal ik dividendbelasting. Maar investeerders en overnameondernemers, die niks creëren, geen product en geen werkgelegenheid, die het geld verdelen tussen zichzelf en aandeelhouders, hoeven niks te betalen. Als je al die managers in Nederland naar huis stuurt, draait de economie gewoon door. Maar blijven de mensen die hun handen gebruiken thuis, dan ligt alles plat. En juist die mensen worden extreem belast. Bruto kosten ze het dubbele van wat ze verdienen. Zij en de scheppende ondernemers draaien op voor het verschil. En dan heb ik het nog niet eens over de instanties. Ik moet bijvoorbeeld mijn roldeur elk jaar laten keuren. Door een extern bedrijf. Zo’n keurmeester kijkt even, voelt even. Honderd euro, meneer. En je moet het allemaal bijhouden. Die dingen kunnen best anders, als je het mij vraagt.”

Hennie van der Most

Leeftijd 68 jaar
Is horecaondernemer. Van der Most bouwt leeggevallen panden op om er amusementsgelegenheden in onder te brengen. Dat doe hij nog helemaal niet onaardig; vorig jaar schatte tijdschrift Quote het vermogen van de ondernemer op 75 miljoen euro.

Adviseert starters om eerst te bedenken of ze wel écht een ondernemer zijn: “Ben je bereid de gloednieuwe brommer die je van je ouders hebt gekregen af te staan om een idee te realiseren?”

Laatste van Lobby

0 0,00