EU zegt ‘ok’ tegen Brits afscheidsplan

De 27 EU-leiders hebben zondagochtend hun handtekening gezet onder het Brexit-akkoord. Hiermee steunen zij ook de politieke verklaring over de relatie met het Verenigd Koninkrijk in de toekomst. 

Gisteren was het nog even spannend. De Spaanse premier Pedro Sánchez eiste schriftelijke garanties dat Madrid zou worden betrokken bij beslissingen over Gibraltar, het Britse eiland dat volledig wordt omsloten door Spanje. Zou dit niet gebeuren dan zou de premier niet naar Brussel komen voor de ondertekening. Na een onderhandelingsperiode gaven de Britten gisteren de garantie dat Spanje bij alle gesprekken over Gibraltar zou worden betrokken.

‘De deal’

EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak over ‘de deal, die niet meer zal veranderen’ voordat de Britse premier Theresa May zondagochtend deelnam aan het overleg. Na 18 maanden van onderhandelingen zag zij zondagochtend de EU-leiders een handtekening zetten onder het Brexit-akkoord. Toch is hiermee de Brexit verre van rond. May zal het Brexit-akkoord door het Britse parlement (ook het Europese parlement moet de deal nog goedkeuren) moeten krijgen, waar de meningen ver uit elkaar staan. Zowel Labour, de Schotten, de Noord-Ieren en zelfs leden van May’s eigen partij dreigen tegen het akkoord te stemmen. Mocht dit de overgrote meerderheid vormen dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk op 29 maart zonder akkoord uit de Europese Unie.

Gesprekken

Mocht het wel lopen zoals de Britse premier het voor ogen heeft, dan beginnen de gesprekken met de EU de dag nadat het Verenigd Koninkrijk is uitgetreden. Er zal dan gesproken worden over de toekomstige relatie tussen de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk waarbij extra aandacht wordt besteed aan onder andere de visserij.

Laatste van Actueel

0 0,00