Een eerste voorzichtige stap naar Brits afscheid

Het werd ook wel een marathon-sessie genoemd. Na meer dan vijf uur vergaderen schaarde het Britse kabinet zich woensdagavond achter premier Theresa May. Het voorlopige Brexit-akkoord, dat 585 pagina’s telt, werd meteen openbaar gemaakt. Dit zijn de belangrijkste punten.

Foto: Raul Mee (EU2017EE)

Het was woensdagavond nog even spannend. Nadat de persconferentie in eerste instantie werd afgezegd, om een uur later weer te worden toegezegd, waren de Britten ervan overtuigd dat May haar ministers niet wist te overtuigen. Rond negenen kwam dan eindelijk het verlossende woord. Het kabinet schaart zich achter de premier en het voorlopige Brexit-akkoord werd bekendgemaakt.

Ierland

Het zal velen niet verbazen dat de landgrens met Ierland tot een van de belangrijkste, maar ook moeilijkste vraagstukken leidde. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt dan ontstaat er een harde grens met EU-land Ierland (grensposten met controles), iets wat zowel de Britten als de Ieren willen voorkomen. Om dit in goede banen te leiden zijn er afspraken gemaakt over een transitie-periode. Mochten ze het tijdens die periode niet eens worden over wat er moet gebeuren met de Ierse grens dan treedt er een ‘Backstop’ op. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU blijft. Een regeling waar ze niet eigenhandig uit kunnen stappen.

Rekening

Al langer werd er gesproken over een zogeheten ‘Afscheidsrekening’ aan de EU. Het Verenigd Koninkrijk gaat tot en met 2020 meebetalen aan de Europese begroting. Dat gaat de Britten nog rond de 45 miljard euro kosten, waarvan een deel gaat naar de pensioenen van Europese ambtenaren.

Wonen, werken of studeren

EU-burgers die momenteel werken, wonen of studeren in het Verenigd Koninkrijk kunnen opgelucht ademhalen. Voor hen zal er niets veranderen.

Onzekerheden

Nog niet alles is vastgelegd in het voorlopige Brexit-akkoord. Visserij blijft een heikel punt waar maar geen overeenstemming in kan worden gevonden. De EU wil het Verenigd Koninkrijk toegang geven tot haar wateren als zij dezelfde behandeling terugkrijgen. Dit punt wordt op een later moment verder uitgewerkt. Voor nu is het aan de Britse regering en de EU-landen.

Laatste van Actueel

0 0,00