Bernie’s pakkentest 2018

Een goed pak geeft zelfvertrouwen, vooral als die voor jou op maat gemaakt wordt. Je hoeft maar een willekeurige ruimte binnen te lopen om te merken hoe veel macht een pak heeft. Je staat rechterop en je schouders lijken breder. Je straalt autoriteit uit, maar bent ook benaderbaar. Probeer dat maar eens te bereiken met een spijkerbroek en een t-shirt.

Tekst: Richard Nagel

Het grote geheim van een pak is de soberheid. In feite is het natuurlijk gewoon een combinatie van een colbert en een pantalon in dezelfde (vaak gedekte) kleur. Dat was allemaal anders vóór de Franse Revolutie (1789). De gevestigde orde droeg frivole, kleurrijke kleding met befjes en ruches. Daarna was het niet meer bon chic om zo te pochen met je rijkdom. Iedereen was gelijk en ingetogenheid voerde de boventoon.

De laatste jaren zien we weer wat extravagantere pakken, maar over het algemeen zijn klassieke materialen en donkere kleuren nog steeds het populairst. Des te belangrijker om op de details te letten. Bernie ging kijken bij zes Nederlandse pakkenateliers waar je terecht kunt om het perfecte pak te laten maken.

L’Atelier

L’Atelier is not your father’s tailor. Verwacht dus geen bekrompen ideeën over maatwerk, maar juist een kleermaker die jouw persoonlijke stijl vorm geeft. De pakken zijn modern maar hebben een flair die recht uit de rock ‘n’ roll komt. Geen wonder dus dat Matthijs van Nieuwkerk en Eric Corton fan zijn.

Pasvorm
De Amsterdammers gaan uit van het feit dat maatkleding comfortabeler is en beter zit dan confectie. Het inmeten wordt daarom met erg veel aandacht gedaan. Door die nauwkeurigheid voelt een pak meteen eigen.  Daarnaast wordt natuurlijk gelet op jouw wensen, zodat jij ’s ochtends vroeg niet twee keer hoeft na te denken voor je iets uit de kast trekt.

Materialen
Samen met jouw persoonlijke kleermaker maak je een keuze uit de ruime selectie stoffen uit Europa. Door te spelen met kleur, dessin en textuur stel je een pak samen dat helemaal voldoet aan jouw eisen. De stoffen veranderen elk seizoen, zodat je altijd bij de tijd blijft. Door het ambacht van de kleermakelij is je pak juist tijdloos.

Service
De eerste keer dat je binnenkomt bij L’Atelier worden jouw maten met een klassiek meetlint opgenomen, waardoor specifieke patronen voor jou gemaakt kunnen worden. Na het kiezen van de stof en de details duurt het tussen de 3 en 6 weken voor jouw pak klaar is. Vervolgens kom je langs voor twee pasbeurten om het resultaat helemaal perfect te krijgen. Latelieramsterdam.com

The TailorMates

Een pak laten maken door The TailorMates is als lid worden van een exclusieve club met veel voordelen. De winkel op de Zuidas is niet alleen de plek voor secuur maatwerk, maar ook voor Italiaanse schoenen en accessoires of om last-minute een cadeau te kopen. Ideaal voor de drukbezette man.

Pasvorm
Om je maten op te laten meten kun je terecht bij een van de maatspecialisten. Daarvoor kun je langs in de winkel of laat je een van de Traveling TailorMates langskomen. Door het vakmanschap van deze tailors duurt dit maar ongeveer een halfuur. Doel is om elke plooi glad te strijken. Voor elk figuur is een mooi pak te ontwerpen.

Materialen
The TailorMates laten zich graag inspireren door de grote collectie Italiaanse stoffen van huizen met klinkende namen als Vitale Barberis, Guabello, Reda, Cerruti, Holland & Sherry, Scabal, Zegna en Loro Piana. Samen met een van de Personal Tailors maak jij een keuze waar je volledig achterstaat.

Service
Bij The TailorMates weten ze dat jouw tijd kostbaar is. Als alle keuzes gemaakt zijn, kan jij dus gewoon door met het dagelijkse leven. Wil je als TailorMate nog een pak laten maken, dan hoef je het alleen nog maar naar jouw visie samen te stellen. Je maten en wensen zijn nog bekend, dus daar hoef je je niet druk om te maken. Thetailormates.nl

Michael & Giso

In 2007 waren Michael Oei en Rolf-Giso Heijkoop het zat dat herenmode overgenomen werd door marketing en oppervlakkige winkelervaringen. Waar was de service en toewijding van vroeger gebleven? Daarom sta je bij Michael & Giso als klant centraal en krijg je eerlijk advies en onverdeelde aandacht.

Pasvorm
Aan de hand van 35 meetpunten op jouw lichaam wordt een uniek patroon samengesteld om tot de perfecte pasvorm te komen. Vervolgens wordt jouw pak gemaakt door het atelier in Leeds. De specialisten van Michael & Giso werken hier jouw unieke patroon uit, maken het binnenwerk en perfectioneren alle details.

Materialen
Je hebt keuze uit ruim 6.000 stoffen, waardoor aan al jouw wensen kan worden voldaan. Of je nou voor ingetogen of expressief gaat, de kwaliteit is altijd hoogwaardig. Michael & Giso werkt namelijk alleen samen met de meest luxueuze stoffenhuizen. Ook is er ruimte voor innovatie. Denk aan kreukvrije wevingen en waterbestendige coatings.

Service
Michael & Giso gelooft in Slow Tailoring, waardoor er complete controle is over het ontwerp en ze geen concessies hoeven te maken. De kleermakers houden rekening met jouw levensstijl en uitstraling, maar ook met je lichaamshouding. Daardoor krijg jij een pak dat niet alleen naadloos aansluit op jouw lijf, maar ook uitblinkt in comfort en esthetiek. Michael-giso.com

The Tailor

The Tailor staat bekend om het geperfectioneerde maatwerk op Italiaanse manier. Yakup, oprichter en kleermaker, staat garant voor de traditie en kwaliteit die bij maatwerk horen. Hij gelooft niet in even snel een outfit scoren. Nee, bij hem kom je voor ambacht, service en savoir-faire. Dat hoeft niet duur te zijn. Zijn missie is om iedereen te voorzien van goede en betaalbare maatkleding.

Pasvorm
Als klant van The Tailor bepaal jij de snit, stof, voering, knopen en de stijl van de revers en zakken. Jouw ideale pak, hoe specifiek ook, komt tot leven in de handen van Yakup. Hij meet alle maten nauwkeurig op en geeft vervolgens een pasjasje om het comfort van de gekozen pasvorm te controleren. Het pak wordt gemaakt in het atelier en na een eerste pas kunnen de puntjes op de i gezet worden.

Materialen
Samen met Yakup duik je in de ruim 5.000 stoffen die hij tot zijn beschikking heeft. Door de grote kennis van de tailor kan hij je perfect adviseren over welke stof past bij verschillende gelegenheden. Een trouwpak, een zakelijk pak of vrijetijdskleding vragen namelijk elk om een andere voorwaarden.

Service
De persoonlijke aandacht die Yakup geeft, komt voor uit zijn eigen hartstocht voor het vak. Al van jongs af aan is kleding zijn passie en werkte hij jarenlang als maatwerkspecialist. In 2017 maakte hij zijn droom waar en begon hij zijn eigen atelier. Op consult komen voelt als een vriendenbezoek. Onder het genot van een espresso krijgt jouw droompak vorm. Thetailor.eu

Pakkend

In een eerder interview met Bernie vertelde oprichter Chris van Luxemburg over Pakkend: “Ik merk het meteen als er met liefde is omgegaan met de stoffen.” Bij dit atelier hoef je dus niet bang te zijn voor liefdeloze confectie. Bij Pakkend wordt er naar je geluisterd en kom je thuis met jouw ideale pak.

Pasvorm
De vakmensen van Pakkend vragen je eerst naar jouw keuze voor een prachtige stof. Daarna gaan ze aan de slag met meten om tot een pasvorm te komen die uniek is voor jouw postuur. Dan is het jouw beurt om te kiezen voor verschillende afwerkopties. De voering, het garen, het schoudertype en zelfs een monogram: jouw wil is wet.

Materialen
Met duizenden stoffen om uit te kiezen, zit er altijd wel een optie bij die jouw aandacht steelt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen probleem. De tailors van Pakkend begeleiden jou met plezier naar de perfecte stof. Vergeet daarbij ook de innovatieve stoffen niet!

Service
Gemiddeld geven klanten ongeveer 600 euro uit aan een maatpak. Dat is erg schappelijk, maar daarbij wordt niet ingeboet op kwaliteit en service. Alle aanpassingen in de afwerkopties zijn bijvoorbeeld helemaal kosteloos. Na je eerste pak worden jouw maten opgeslagen, waardoor nieuwe bestellingen met het grootste gemak geplaatst kunnen worden. Pakkend.nl

Laatste van Mode

0 0,00