Vermogensbeheerder-voor-de-vermogende-mens MeesPierson stapte een jaar geleden over op een groene basis: klanten krijgen in principe een duurzame portefeuille (en wie een ‘traditioneel’ pakket wil, kan daarvoor kiezen). Tijd voor de vraag: hoe bevalt dat?
Tekst: Machiel Rebergen
“Het eerste aanbod dat wij nieuwe klanten doen, is een duurzaam pakket. Acht van de tien klanten geven ons inderdaad een duurzaam mandaat”, zegt hoofd media relations Jeroen van Maarschalkerweerd. “Dus dat gaat heel goed. Voor veel mensen speelt de maatschappelijke impact zeker mee, maar eigenlijk is ‘duurzaam’ volledig mainstream geworden. Ik bedoel, de rendementen zijn gewoon even goed of beter dan de traditionele markten. Met green washing voor het imago heeft het dus niets te maken. De economie is simpelweg veranderd, het rendeert. Bedrijven in de groene markt groeien, en bedrijven in de traditionele markt worden steeds groener.”
Ook ‘moederbank’ ABN Amro is de portefeuille aan het verduurzamen: de ongeveer 10 miljard die nu duurzaam geïnvesteerd is, wordt opgekrikt naar 16 miljard eind 2020.
En waar zijn de, oneerbiedig gezegd, ‘on-groene’ portefeuilles gebleven? “Die hebben we nog. Twee van de tien klanten geven aan een traditioneel pakket te willen. De wereld is nog niet zover dat we bijvoorbeeld zonder aardolie kunnen. Maar onze portefeuille schuift duidelijk op. Die zal alleen maar groener worden.”