Diplomatieke leeskost

Met een president in Amerika die er niet voor schuwt zich in de internationale politieke arena ronduit ontactisch uit te laten, is het hoog tijd voor wat verplichte leeskost. Want met diplomatie kom je vaak een stuk verder.

Door Lolies van Grunsven

3000 jaar kennis in 1 boek
Met De 48 wetten van de macht kan je het wezen van de macht doorgronden. Ruim drieduizend jaar kennis samengebald tot 48 wetten voor hen die macht willen, macht observeren of zich ertegen willen wapenen. Dit boek gaat in op emotionele, sociale en politieke aspecten van het machtsspel. In elk hoofdstuk wordt een van de wetten beschreven. Door een beschrijving van gebeurtenissen in de geschiedenis en een verklaring hiervan worden de wetten uitgelegd en geïllustreerd.

J.M. Meulenhoff, 509 pagina’s, € 24,99

De kunst van het zakendoen
‘Als ik toch denk, denk ik meteen in het groot.’ Het is een van de vele uitspraken van Donald Trump uit de in 1987 verschenen bestseller The Art of the Deal (vertaald in het Nederlands als De kunst van het zakendoen, maar helaas niet meer leverbaar). De Amerikaanse journalist Tony Schwartz laat de toenmalige zakenman en huidige president van Amerika ruimschoots aan het woord. Levendige verhalen over het verloop van deals, zakelijke overwegingen en beslissingen bij ieder project apart.

Penguin Random House, 384 pagina’s,  $ 12,80

Vrienden maken
De tijdloze bestseller Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt verscheen voor het eerst in 1936 en is nog steeds relevant. In dit boek kun je lezen hoe je het maximale uit jezelf haalt. Succes komt voornamelijk door het vermogen om ideeën te uiten, leiderschap te tonen en enthousiasme op te wekken bij anderen, aldus schrijver Dale Carnegie (1888-1955). Hij leert je drie technieken om met mensen om te gaan, zes manieren om jezelf geliefd te maken, twaalf stappen om mensen te overtuigen en negen manieren hoe je mensen kunt veranderen zonder ergernis op te wekken. Zo word je succesvol op een diplomatieke manier!

Pearson Benelux, 298 pagina’s, € 21,95

GRRR
Think before you act! In het geestige en leerzame boek GRRR legt jurist en kunstverzamelaar Aernoud Bourdrez aan de hand van 75 foto’s en illustraties uit dat er verschillende patronen zijn bij het oplossen en/of vermijden van conflicten. Op basis van eigen ervaringen en op die van onder meer Churchill, Al Capone, Gorbatsjov en Rambo. Een van de beste tips uit dit boek: hoe wil je over tien jaar op het conflict terugkijken? Doe zoals de Amerikanen doen: begin with the end in mind.

Paradigma, 160 pagina’s, € 25,90

Zwaargewicht
‘Smartengeld, smartengeld!’ riepen de kinderen van Henk Vonhoff, wanneer hij op televisie verscheen. Want ze wisten dat ze hierover op school weer zouden worden lastiggevallen. Met een verhoging van het zakgeld loste de VVD-prominent deze kwestie op. Dat kun je diplomatiek noemen. In de biografie Een liberaal zwaargewicht. Henk Vonhoff (1931-2010) geeft Diederick Slijkerman een totaalbeeld van deze politicus die wist op te klimmen tot burgemeester en commissaris van de Koningin. Letterlijk en figuurlijk een politiek zwaargewicht.

Prometheus, 320 pagina’s, € 24,99

Laatste van Boek

0 0,00