De vrouw van Baudet: Annabel Nanninga

Van rechtste columniste tot politica. Annabel Nanninga (1977) is aangesteld als fractievoorzitter van Forum voor Democratie in haar thuisstad Amsterdam na jaren voor onder meer GeenStijl en Jalta gewerkt te hebben. Eerder nog twitterde ze dat ze het helemaal gehad had met de hoofdstad en zou gaan verhuizen. Maar de plicht riep, naar eigen zeggen: “Je mag niet opgeven zonder een gevecht.” Bernie sprak het raadslid over ‘de links-morele elite’, problemen met massa-immigratie en de islam en de verrechtsing van Nederland. Een wandeling over het vervallen Hembrugterrein bij Amsterdam.

Tekst: Floris Müller
Fotografie: Marius Hille Ris Lambers

Je bent opgegroeid in de hoofdstad en je bent er eigenlijk nooit meer weggegaan.
“Ik kom uit de Dapperbuurt. Daar ben ik opgevoed. En ik heb de verandering van de stad meegemaakt.”

Is Amsterdam zo veranderd?
“De Dapperbuurt, net als zoveel andere delen van de stad, is van volkswijk in de jaren zeventig een allochtonenbuurt geworden. Het raakte in verval. Door alle import is het de laatste jaren volkomen gegentrificeerd en is het een hipsterplek geworden.”

En daar houd jij niet van? In een interview heb je weleens gezegd dat je van huis uit links bent. Je stemde ooit nog GroenLinks.
“Dat klopt. Mijn ouders zijn echte VPRO-types. Mijn vader werkte als installateur en kunstenaar, mijn moeder was psycholoog in een Tbs-kliniek. Anders dan in de meeste andere linkse gezinnen waren wij echter nooit politiek correct, niet van die homeopathische of veganistische types. Eerder progressief. We konden altijd vreselijk lachen om lekkere foute grappen.”

In je middelbareschooltijd ging je naar het Barlaeus Gymnasium bij het Leidseplein. Toen werd je toch ook een beetje grachtengordel-chic.
“Nee, absoluut niet. Het Barlaeus is géén kakschool; elitair misschien, zelfs een beetje arty-farty, maar geen kakschool. Ik ben altijd heel leergierig geweest maar ik kon moeilijk mijn draai vinden in het opgelegde lesrooster. Ik spijbelde vaak, en dan niet om te winkelen maar om naar de bibliotheek te kunnen gaan. Dan ging ik uren in medische encyclopedieën zitten lezen en Engelse poëziebundels. In de derde klas ben ik van school gegaan.”

‘Het linkse gedachtegoed biedt geen oplossingen meer voor maatschappelijke problemen’

Was je toen al zo antiautoritair?
“Dat ben ik helemaal niet! Ik kon goed met de meeste leraren opschieten. Ik was niet lastig en zocht ook geen ruzie. Ook nu accepteer ik gewoon dat sommige mensen de leiding moeten nemen om zaken ordelijk te laten verlopen. Dat gezegd hebbende, laat ik me niet zomaar alles zeggen. Zeker niet door de zelfbenoemde linkse elite.”

Je kreeg jong kinderen en bent toen gaan schrijven om de kost te verdienen.
“Ja, je moet wat. Ik heb alle mogelijke baantjes gehad; ik heb in de horeca gewerkt, als verkoper in een winkel en als dierenartsassistente. Bij de opkomst van het internet schreef ik allereerst als hobby op alle mogelijke blogs en fora. Dat is na verloop van tijd mijn werk geworden.”

In die tijd werd je ook een stuk rechtser.
“De moord op Theo van Gogh heeft een enorme indruk op me gemaakt. Ik ben toen politiek gedraaid, dat klopt. Het linkse gedachtegoed biedt geen oplossingen meer voor maatschappelijke problemen. Om de eigen verheven ideeën te beschermen, worden klachten van gewone mensen simpelweg genegeerd.”

“Blogger Bert Brussen richtte midden 2000 de site Jaap op, als tegenhanger van de moralistische VARA-site Joop. Online konden we eindelijk een geluid laten horen dat je in mainstream media, de grote kranten, tijdschriften en televisieprogramma’s, niet hoort. In 2012 trad ik aan bij GeenStijl. Die site is buitengewoon belangrijk geweest in het samenbrengen van alle mogelijke rechtse geluiden. Het is een van de meest invloedrijke media van de afgelopen jaren.”

Hoe bedoel je dat?
“GeenStijl wordt door tegenstanders vaak beschreven als een soort van sensatieblog, vergelijkbaar met het Britse The Sun. Maar dat is het niet. Behalve af en toe flauwe grapjes en af en toe foto’s van blote vrouwen brengt de site echt nieuws dat je elders niet meekrijgt. In 2013 schreef ik bijvoorbeeld al over de corrupte PvdA-ambtenaar Saadia Ait-Taleb die zich stevig in het subsidiestelsel in Amsterdam genesteld had. In 2017 is haar de wacht aangezegd in Amsterdam omdat ze verdacht werd van vriendjespolitiek en sjoemelde met gelden die bestemd waren voor de radicaliseringsaanpak. GeenStijl heeft directe invloed op de politiek. Zonder de site was het Oekraïnereferendum er nooit gekomen. Het ‘nee’ heeft niet geleid tot stopzetten van de samenwerking, maar het is wel duidelijk signaal geweest aan Den Haag en Brussel dat de mensen niet zomaar akkoord gaan met allerlei vage dealtjes.”

Dit is een korte samenvatting van het artikel in Bernie #6 dat nu in de winkels ligt.

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Laatste van Actueel

Thule: Bak van je hart

Met een dakkoffer van het Scandinavische merk Thule ben je stijlvol, veilig

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00