Wie volgt Buma op?

Foto: European People’s Party 

Sybrand van Haersma Buma trad op als CDA-lijsttrekker in 2012 en 2017. Een doorslaand succes was het niet. De eerste keer haalde de partij 13 Kamerzetels, veruit de laagste score ooit. Vorig jaar maart werden het er 19. Onmiskenbaar een vooruitgang, maar het blijft de op een na slechtste uitslag in de CDA-geschiedenis.

Hoewel Buma zich niet openlijk uitlaat over zijn politieke toekomst, zal hij ooit een stap opzij moeten doen. Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen? Het is de vraag wanneer die plaatsvinden en hoe het CDA er dan (virtueel) voorstaat. Niettemin wordt nu al gespeculeerd over zijn opvolging.

Kanshebber nummer 1 is Wopke Hoekstra. Minister van Financiën in Rutte III. Voormalig Eerste Kamerlid. Auteur van het laatste CDA-verkiezingsprogramma. Vrijzinnig protestant. Vader van vier kinderen, dus een echte gezinsman. Gewezen voorzitter van het Leidse studentcorps Minerva. Zeker niet zonder ambitie.

Kandidaat nummer 2: Pieter Heerma. Medeonderhandelaar van Buma bij de eindeloze kabinetsformatie van 2017. Invloedrijk als fractiesecretaris. Voormalig hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie. En – niet zonder betekenis – zoon van de vroegere CDA-leider Enneüs.

Laatste van Actueel

0 0,00