De Original: een Fries feestje van Van der Gang

Friezen zijn bij de tijd. Onze vrienden bij Van der Gang uit Dokkum in ieder geval; de horlogemaker staat al ruim zeventien jaar garant voor hoge kwaliteit uurwerken met een strak design. Dat vraagt om een feestje én een jubileumuitgave waarin de fabrikant terug gaat naar zijn roots: De Original.

Een éénjarig-jubileum wordt ook wel ‘katoen’ genoemd. Vijf is blik en twaalf en half koper. En zéventien, juist ja – goud! Of in ieder geval als je het aan de Friese horlogemakers van Van der Gang vraagt. Dit jaar is het precies zeventien jaar geleden dat Wiebe van der Gang zijn bedrijf in de fijnmechanica, zegge de kleinst mogelijke technische deeltjes voor de lucht- en ruimtevaart en medische industrie, verruilde voor zijn grote passie: de productie van hoogwaardige horloges.

De Friezen hebben een lange traditie als het aankomt op de productie van uurwerken. Al in de zeventiende eeuw exporteerden de noordelingen hun uurwerken vanuit de provincie naar de verste uithoeken in Europa, nog ver voordat de Zwitsers de profitabele industrie ontwikkelden. Van der Gang bouwt voort op die historie. En met succes: horloges van Van der Gang zijn geliefd bij verzamelaars wereldwijd. Om het bereiken van de 17-jarige leeftijd kracht bij te zetten brengt de ambachtelijke ondernemer dit jaar een bijzonder product op de markt:

Nauwkeurige schoonheid

De Original, of zoals de feestuitgave officieel heet: de 20052. Het horloge heeft een diameter van 41mmen lijkt naadloos aan te sluiten op het bolvormige saffierglas waardoor het horloge lager oogt. De verzilverde wijzerplaat toont de dag, maand en datum. Daarnaast bevat het uurwerk verschillende chronograaf functies. De Original heeft een valjoux automatische chronograaf met een 7751-kaliber, 25 jewels en een tikgetal van 28.800. Voor wie die cijfers niet zoveel zeggen: dat is zo’n beetje het meest nauwkeurige binnen de haute-horlogerie. Het bijzondere verjaardagshorloge wordt uitgebracht op de markt gebracht in een oplage van 337 voor een prijs van net geen zestienduizend euro.

Van der Gang zich misschien wel de enige échte horlogemaker van Nederland noemen; waar veel anderen in het vak afzonderlijke delen bestellen bij verschillende producenten om het in eigen land te assembleren, produceert de Fries met zijn team in Dokkum vrijwel alles zelf: van de uurwerktandwielen tot ronsels en de horlogekast. Alleen het basisuurwerk komt uit Zwitserland. “Alles gaat om de afwerking”, aldus de Fries, “de laatste vijf procent van elk design kost je net zo veel tijd en energie als de voorafgegane 95. Maar het bepaalt wel of je ergens écht goed in bent”, stelt de fabrikant.

Nuchter

Ondanks het succes, blijft Van der Gang bovenal een nuchtere fries. Zijn bedrijf noemt de horlogefabrikant ‘vooral een maakbedrijf’, met marketing heeft hij niet zoveel: kwaliteit verkoopt, daar hoef je geen reclamepraatje voor te houden, zo is de gedachte. Horloges uit het Dokkumse atelier vallen dan ook vooral op door hun techniek en nuchtere, weinig opvallende ontwerp. Van der Gang geeft vijf verschillende modellen uit: De Chronograaf, de Classic GMT, de Vlieger, een elegant damesmodel en De Original.

Laatste van Horloges

Join the MVMT

Het was een succesvolle crowdfunding campagne die een kickstart gaf aan het

Tijd voor wat anders

Twentenaar Yvo Staudt had nooit gedacht aan een eigen horlogehuis. Zijn passie
0 0,00