Hoe politici media naar hun hand zetten

De ongeklede Thierry Baudet bij het zwembad was een belangrijk gespreksonderwerp deze zomer, met tientallen artikelen en items op radio en tv. Laten de reguliere media zich te makkelijk misbruiken door politici die aandacht zoeken via sociale media, van Baudet tot Trump?

Tekst: Addie Schulte

Guus Valk, chef politiek NRC

“Met een politicus die aandacht zoekt moet je terughoudend zijn en je eigen normen hanteren. Redactioneel kan je met zo’n foto niets. Bij de tweets van Trump is het anders. Hij heeft macht, er zijn vaak inhoudelijke redenen om er aandacht aan te geven. Maar allebei slagen ze er in het gesprek van de dag te bepalen, door met conventies en normen te spelen. Sommige redacties lijken niet helemaal vertrouwd met de werking van sociale media. Het is wel een fenomeen dat politici op deze manier met hun achterban communiceren; dat is toch anders dan hoe Kees van der Staaij dat doet.”

Ilse Openneer, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws

“We zijn geen doorgeefluik van de strapatsen van politici. Op de website van RTL Nieuws hebben we alleen een bericht geplaatst over de parodieën op de foto. Het was een zeer opmerkelijke foto, dat je hier aandacht aan besteedt is niet problematisch. We maken altijd onze afweging van de nieuwswaarde en stellen de vraag of we ons publiek kunnen bedienen met een verhaal hierover. Waar de grens ligt, is vooraf heel moeilijk te bepalen. Ik heb niet het idee dat politici nu heel anders opereren dan in de tijd van Pim Fortuyn. Hij had net zo’n handigheid met in het nieuws komen.”

Wouke van Scherrenburg, veteraan van politieke journalistiek

“Een politicus heeft zich niet eerder in zijn blote kont laten zien. Ik kan me voorstellen dat de media er aandacht aan geven. Dit is onderdeel van Baudets manier om in de media te komen, net als toen hij in een versleten gevechtsjas aan een Kamerdebat deelnam. Als actief journalist had ik dit waarschijnlijk genegeerd, maar ik kan begrijpen dat media het melden, zeker in komkommertijd. Met Pim Fortuyn was het anders, hij had hele duidelijke standpunten. Bij Baudet heb ik die nog niet ontdekt. En Fortuyn was altijd al zo, ook als columnist kwam hij bijvoorbeeld al onverschrokken voor zijn geaardheid uit.”

Bart Nijman, adjunct-hoofdredacteur GeenStijl

“Dit is ongetwijfeld een poepsaai antwoord, maar journalisten moeten elke tweet en elke uitspraak van politici op zijn eigen merites beoordelen. Onderwerp, context, onderbouwing. Een opmerking die ‘op de grens’ lijkt, ziet er in context vaak genuanceerder uit. Wat journalisten vooral vaak lijken te doen, is suggereren dat een politicus te ver gaat. Enerzijds en vooral bij onwelgevallige meningen gebeurt dat om hem of haar te (kunnen) framen. Anderzijds is een sappig citaat van een politicus natuurlijk ook gewoon klikbeet. En ten slotte: het publieke debat dient nou eenmaal gevoerd en gevoed te worden. Media hebben daartoe terecht een megafoonfunctie.”

Laatste van Actueel

0 0,00