Beste-Amerikaanse-talkshows

De Amerikaanse talkshows waarvoor jij thuis blijft zitten

Afgelopen jaren is een heuse oorlog uitgebroken tussen de grootste Nederlandse talkshows om de meest spraakmakende gasten (en natuurlijk de gunst van de kijker). En dat heeft kennelijk effect: de praatprogramma’s zijn sneller en enerverender geworden. Maar de Nederlandse praatjesmakers halen het natuurlijk niet bij hun Amerikaanse collega’s. Talkshowhosts in de VS onderscheiden zich op elk vlak in hun gasten, onderwerpen en vooral ook hun humor. Een overzicht van de populairste programma’s die veelal online te vinden zijn.

Conan (TBS)
Messcherp, grappig en to the point. De Iers-Amerikaanse presentator Conan O’Brien heeft eindelijk zijn plek gevonden als vast gezicht van de televisieavond van de zender TBS. Eerder probeerde de komiek (die zijn sporen verdiende bij het komische programma Saturday Night Live) tevergeefs Jay Leno’s plek in te nemen bij The Tonight Show. Daar werd Conan na een seizoen al van de zender gehaald.

Teamcoco.com

Ellen DeGeneres Show (Warner Brothers)
Ze kan minutenlang giechelend op de bank zitten na een flauwe opmerking van een gast. De meesten van haar gasten en ook de vele tientallen miljoenen kijkers vinden het allemaal prima. Na haar coming-out als een van de eerste televisiegezichten van Amerika is Ellen DeGeneres al sinds 2003 een van de populairste talkshowhosts van de vroege avond. De pagina van de presentatrice met uitzendingen en behind the scenes-materiaal scoort in de top 10 van populairste Youtube-kanalen van dit moment.

Oudere uitzendingen en fragmenten op Youtube.com/Theellenshow

Jimmy Kimmel Live! (ABC)
Grappig, vermakelijk en een goede besteding van een vrij uurtje. Jimmy Kimmel loodst in no-time alle belangrijke onderwerpen in het nieuws, alsook een serie vraaggesprekken met acteurs, politici en andere beroemdheden door zijn uitzending. Een van de weinige hitprogramma’s op de geplaagde zender ABC.

Uitzendingen zijn niet in Europa te zien. Fragmenten vind je op youtube.com/Jimmykimmellive

Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
Toegegeven, het duurde even voordat de Amerikanen de ietwat klungelige Britse komiek John Oliver (een voormalig figurant uit The Daily Show) op waarde konden schatten. Inmiddels is het wekelijkse programma, waar wordt ingegaan op politieke en maatschappelijke kwesties, echter niet meer weg te denken van de Amerikaanse televisie.

Youtube.com/lastweektonight

Late Night with Seth Meyers
Het is stuivertje wisselen in de Amerikaanse talkshowwereld. Na David Letterman, Conan O’Brien en Jimmy Fallon heeft komiek Seth Meyers het de afgelopen drie jaar voor het zeggen bij Late Night van NBC. Vast onderdeel in de programmering van Meyers (die eerder furore maakte als hoofdschrijver van Saturday Night Live) is de messcherpe analyse A Closer Look. Leuk, snel en actueel, maar vooral in de VS nog niet op de top van zijn populariteit.

Youtube.com/latenightseth

Real Time with Bill Maher (HBO)
Hij is liberaal, uitgesproken atheïstisch en confronterend. En daarmee voor veel Amerikanen ook het enfant terrible van de dagelijkse televisie. Bill Maher (sinds 2003 onderdeel van de avondprogrammering van betaalzender HBO) laat zich niet leiden door actualiteiten of door zijn redactie uitgeschreven scripts (in veel gevallen wijzigt de presentator naar eigen gevoel de indeling van zijn uitzending) en is daardoor zeker vermakelijk. De uitzending waarin Maher een frontale botsing maakt met acteur Ben Affleck is iconisch en online al vele tientallen miljoenen keren bekeken.

Youtube.com/realtime

The Daily Show (Comedy Central)
New Yorker John Stewart zette talkshows in de jaren negentig en 2000 opnieuw op de kaart door lichtere onderwerpen af te wisselen met politieke discussies en vooral zichzelf als iconisch gezicht neer te zetten. Velen twijfelden dan ook of het langstlopende programma op Comedy Central nog wel genoeg kijkers zou trekken toen de presentator twee jaar geleden zijn afscheid aankondigde. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse (een van de eerste zwarte talkshowhosts op de Amerikaanse televisie) Trevor Noah heeft echter bewezen een uniek eigen geluid te hebben en ook zwaardere thema’s niet uit de weg te gaan.

Youtube.com/thedailyshow

The Late Show with Stephen Colbert (CBS)
Stephen Colbert (eveneens afkomstig van The Daily Show) kroop negen jaar lang in de huid van een ultrarechtse, conservatief-christelijke (en op momenten narcistische) talkshowhost in het bekroonde Colbert Report op Comedy Central. In 2015 koos de presentator echter voor ‘serieuzer’ vermaak als opvolger van de iconische David Letterman in The Late Show. In die nieuwe rol is vooral de openingsboodschap het bekijken waard.

Uitzendingen zijn niet in Europa te zien. Fragmenten vind je op youtube.com/the-late-show-with-stephen-colbert

The O’Reilly Factor
Hij laat zijn gasten niet uitspreken, schreeuwt woedend in de camera, maakt schunnige opmerkingen en lijkt vooral bevestiging te zoeken voor zijn eigen conservatieve boodschap. Wie aan Fox News denkt (de rechtse zender die zichzelf uitdraagt als ‘eerlijk en afgewogen’), denkt aan Bill O’Reilly. Na beschuldigingen van seksuele intimidatie (en affaires met een serie stagiaires van het programma) werd The O’Reilly Factor begin dit jaar van de buis gehaald. Online zijn echter alle hoogtepunten uit het praatprogramma van de helse presentator terug te vinden.

Fox News heeft na het ontslag van de televisiemaker alle uitzendingen uit het archief offline gehaald. Op Billoreilly.com zijn echter de mooiste fragmenten uit ‘The No Spin Zone’ terug te zien.

The Rush Limbaugh Show
De meeste populaire talkshows op de Amerikaanse televisie hebben een progressief karakter. Voor een conservatief-rechts geluid stem je bij voorkeur af op een van de tientallen praatprogramma’s op de radio (die veelal ook als podcast te beluisteren zijn). Radio-icoon Rush Limbaugh zit met zijn dagelijkse shows op het randje van het betamelijke (en is niet zelden ronduit racistisch). Zijn programma, met dagelijks vele miljoenen luisteraars in vooral het zuiden en midden van het land, is weinig populair in Europa. Het geeft echter een goed inzicht in het onbehagen van ‘het andere Amerika’ dat we hier zo vaak dreigen te vergeten.

Rushlimbaugh.com/podcast

The Tonight Show (NBC)
De langstlopende talkshow in de televisiegeschiedenis (The Tonight Show werd voor het eerst uitgezonden in 1954) en de vaste praathoek van alle groten uit de Amerikaanse politiek en showbizz. De 43-jarige host Jimmy Fallon mikt met zijn grappige sketches en muzikale optredens duidelijk op een jonger publiek dan zijn voorgangers.

Youtube.com/latenight