Custom-made schoenen

Je pak en overhemd zijn op maat gemaakt, op je manchetknopen staan je initialen en er is maar één kapper die weet hoe je haar nonchalant geknipt kan worden. Daar trek je toch geen paar generieke stappers onderaan? Die veilige bruine veterschoenen zagen we ook al bij de buurman en zijn broer. Voor degene die graag net zo veel aandacht besteedt aan zijn schoenen als de rest van zijn voorkomen, zijn daar de custom-made en op maat gemaakte schoenen.

Door Richard Nagel

De heilige graal in de schoeiselwereld is de maatschoen. In Nederland moet je een beetje zoeken voor deze service, maar uitgestorven is de traditie allerminst. Bij maatschoenen worden je voeten opgemeten en wordt de schoen helemaal naar jouw wensen gemaakt. Een iets bereikbaarder optie is de custom-made schoen, waar je bestaande modellen kunt aanpassen qua materiaal, kleur en afwerking.

Wij van Bernie zien graag luxe met een persoonlijke stempel. Daarom doken wij in de wereld van de handgemaakte schoenen. We zochten stad en land af, maar bleven binnen de landsgrenzen. Hier dus vier Nederlandse ateliers, gerenommeerd om hun maatschoenen en custom-made-programma’s.

De keurtroepen: Duyf

De maatschoenen van Duyf worden uitsluitend door Bart Duivenvoorden gemaakt. Hij stichtte Duyf samen met goede vriend Eelco Mobron in 2009. Bart stamt af van een schoenmakersfamilie. Zijn opa leerde vanaf 1932 voor schoenmaker en had daarna reparatiebedrijven in Noordwijkerhout en Santpoort. Hij leerde daar zijn twee zoons alles over het ambacht. Net als zijn opa, vader en oom heeft Bart een ongekende passie voor schoenmakerij.

Eigenlijk dekt ‘op maat gemaakt’ de lading niet als we het over de schoenen van Duyf hebben. Kies je voor een paar van het Haarlemse atelier, dan merk je al snel dat het verder gaat dan schoenen die perfect passen. Bij Duyf kun je immers je maat gewoon vergeten, want je voet wordt nauwkeurig met de hand opgemeten. Daaruit ontstaat een leest, die tijdens het maakproces dient als vervanging van je voeten en dus zorgt voor een perfecte pasvorm.

Bij Duyf kun je immers je maat gewoon vergeten, want je voet wordt nauwkeurig met de hand opgemeten’

Vervolgens maakt de specialist een ontwerp, gebaseerd op je wensen. Als dat klaar is, wordt je schoen gemaakt in een blank stuk leer dat je zelf gekozen hebt. Ook exotische huiden als struisvogel, krokodil en rog zijn hier mogelijk. Daarna kies je een kleur en wordt je schoen met de hand gekleurd en afgewerkt. Bart betrekt je dus in elke stap van het proces.

Het doel is altijd kwaliteit en duurzaamheid. Er is geen onderdeel dat niet met de hand wordt gedaan of niet plaatsvindt in het eigen atelier. Bij elk paar maatschoenen zitten ook de juiste onderhoudsproducten en een paar schroefspanners die voor jou op maat zijn gemaakt. Die zorgen ervoor dat de pasvorm wordt behouden en verlengen de levensduur van je schoenen.
www.duyfshoes.nl

De vernieuwers: Custom Shoes

Dat er ook ruimte is voor jonge honden in de schoenmakerij, bewijst Custom Shoes. Dit jonge bedrijf begon in 2013 en heeft een moderne manier gevonden om het eeuwenoude ambacht in leven te houden. Je kunt vanuit je luie stoel jouw perfecte paar samenstellen en dat krijg je zes weken later netjes thuisgestuurd.

Op hun website heb je de keuze uit vier modellen. Daarna is het aan jou om met de ontwerpmodule de creatieve sappen te laten vloeien. Je kunt het klassiek houden met donker leer of suède, maar niemand houdt je tegen eens flink uit te pakken met felle kleuren, contrasterende stiksels of opvallende combinaties. Custom Shoes kijkt nergens meer van op.

De nieuwigheden doen geen afbreuk aan de hoge kwaliteit die je van nette herenschoenen gewend bent’

 

De nieuwigheden doen geen afbreuk aan de hoge kwaliteit die je van nette herenschoenen gewend bent. Jouw ontwerp wordt namelijk verstuurd naar het atelier in Santa Maria de Feira, Portugal. Daar gaan de vakmensen van Custom Shoes aan de gang en zetten hun jarenlange ervaring in. Alles gebeurt met de hand en er wordt alleen met de beste materialen gewerkt.

Toch behoefte aan een persoonlijk consult? De tailors van Custom Shoes komen graag met een aantal maten en modellen bij je langs voor een passessie, en zorgen ervoor dat jij de beste schoen vindt. Ook helpen ze graag met het ontwerpen van de schoen. Dat mooie schoenen een feestje waard zijn, snapt het merk. Daarom organiseren zij ook pas- en ontwerpsessies onder het genot van een borrel. Misschien toch maar bij de feestcommissie op het werk gaan?www.customshoes.nl

De Bourgondiërs: Greve

In 1898 begon Hermanus Greve zijn schoenmakerij in Waalwijk. Dat dorp in Brabant stond vanaf de Gouden Eeuw bekend als het hart van de internationale schoen- en lederindustrie. Waarom dit plaatsje in Brabant? Dat was geen toeval. Waalwijk lag namelijk in een waterrijk gebied aan de rand van een eikenbos. De huiden voor de schoenen werden destijds verwerkt in een looibad waar eikenschors aan werd toegevoegd. Greve bleef altijd een van de kleinere ateliers in de omgeving, maar daardoor ook een van de exclusiefste.

Ruim honderd jaar ervaring zie je terug in hun maatschoenen, die zij alleen laten maken door hun meesterschoenmakers. Als klant word je meegenomen in het proces van het maken van je schoen, dat altijd begint met een bezoek in Waalwijk.

Ruim honderd jaar ervaring zie je terug in hun maatschoenen’

In het atelier worden je voeten vakkundig opgemeten en maakt Greve een persoonlijke leest. Deze persoonlijke mal van je voet kan aangepast worden aan jouw voorkeuren. Als je bijvoorbeeld liever wat meer ruimte hebt om met je tenen te wiebelen, is dat geen probleem. Vervolgens kies je uit verschillende modellen uit de collectie van Greve en maak je die naar jouw wens met verschillende leersoorten, voeringen en bewerkingen. Om er geen twijfel over te laten bestaan dat dit jouw schoenen zijn, kan je ook nog je initialen toevoegen.

Je schoenen worden volledig met de hand gemaakt in de fabriek en na enkele weken krijg jij de schoenen die alleen voor jou geschikt zijn. De leest wordt opgeslagen voor een volgend paar. En geloof ons, dat komt er.
www.greve.nl

De familie: Reinhard Frans

Onze goede vrienden van Reinhard Frans staan bekend om hun handgemaakte schoenen voor de redelijke prijs van 150 euro. Hun collectie is uitgebreid en divers. Je kunt eigenlijk voor elk pak en elke gelegenheid wel een paar schoenen vinden. Heb je toch iets in je hoofd wat je nergens kan vinden? Kijk dan eens naar hun custom-made-programma.

De schoenmakers uit Apeldoorn bieden de keuze uit vijftien leesten die ze in de afgelopen twaalf jaar hebben ontworpen. De verschillen tussen deze leesten zitten in de wijdte, hoogte, instap en vorm. Er zit er altijd wel een bij die perfect past, zowel qua pasvorm als smaak. Daarnaast is natuurlijk het model belangrijk. Kies je voor een brogue of een Oxford en wil je veters of een gesp? Om alle mogelijkheden goed te bekijken, moet je eigenlijk eens langsgaan bij een Reinhard Frans-winkel.

‘Handgemaakte schoenen voor de redelijke prijs’

 

Het leer dat Reinhard Frans gebruikt komt uit Italië, Frankrijk en België. Dit zijn huiden van de hoogste kwaliteit. De experts gebruiken voor elk onderdeel van de schoen een stuk leer dat daar specifiek het best voor gebruikt kan worden. Die precisie is ongekend op deze markt. Omdat je schoenen met de hand worden afgewerkt, is er ruimte voor creativiteit. Kies bijvoorbeeld voor een afwerking met meerdere kleuren, laat de kleur van donker naar licht overlopen of kies een speciaal patina.

Ook hier zorgt de familie achter Reinhard Frans voor een goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Een paar custom-made schoenen heb je al voor 200 euro.
www.reinhardfrans.nl