AfD-rellen-UKIP

AfD gaat Ukip achterna: hommeles na monsterzege

We weten niet waar we meer van opkeken: de enorme winst die de Alternatieve für Deutschland afgelopen zondag tijdens de Duitse verkiezingen haalde, of de eerste scheurtjes die de partij luttele tellen na deze zege vertoonde.

Het was the day after een wonderlijk tafereel: een persconferentie van de AfD werd plots opgeschrikt door een statement van voorzitter Frauke Petry. Zij kondigde uit het niets aan dat ze zich niet meer thuis voelde in ‘haar’ partij, niet deel wilde uitmaken van het parlement en een eenmansfractie ging starten, waarna ze per direct opstond en wegliep. Later werd bekend dat ze, na aandringen van andere AfD-kopstuken helemaal opstapte. Ook haar man, Marcus Pretzell (partij- en fractieleider in Noordrijn-Westfalen), zegde zijn lidmaatschap op.

Zijn dit slechts incidenten, of zit er meer achter? Het lijkt op het laatste, want deze twee zijn niet de enige die de partij vaarwel zeiden. Vijf andere potentiële parlementsleden volgden de route van Petry om ieder zijn eigen weg te gaan.

 

Brits schrikbeeld

Een voorbeeld waarbij er eveneens na een grote verkiezingsoverwinning onenigheden waren, is de eurosceptische UK Independence Party (afgekort: UKIP). Onder leiding van frontman Nigel Farage werd het mogelijke vertrek van de Brexit ingeluid en op 23 juni 2016 zelfs gerealiseerd. Opmerkelijk daarbij was dat kort na de overwinning UKIP-leider Nigel Farage opstapte. Volgens hem was zijn taak volbracht, al bleef hij wel europarlementariër.

Bij deze opmerkelijke move bleef het binnen UKIP echter niet, want een paar maanden geleden moest UKIP zijn enige behaalde zetel in het Lagerhuis inleveren. De reden: Douglas Carswell scheidde zich af en begon zijn eigen fractie. Na de verkiezingen van afgelopen juni haalde deze partij onvoldoende stemmen om hun zetel te heroveren. Daaropvolgend trad Paul Nuttal dan ook af als partijleider. De nieuwe voorzitter, Anne Marie Waters (de derde in een jaar tijd), laat de partij een andere koers varen. Zij wil zich met de partij profileren als anti-islam in plaats van eurosceptisch. Iets dat kwaad bloed zet bij Farage, die enkele dagen terug bekend maakte wellicht een nieuwe Brexit-partij te starten.

Of het net zo gaat rommelen bij de AfD als bij UKIP is de vraag, maar de start van deze partij is op zijn minst onrustig te noemen.