Hitserie Fauda is spannend, choquerend en levensecht

Foto: Netflix Nederland

Israëli’s maken mooie series. Eerder hadden we al Hatufim, de inspiratie voor het zo geliefde Homeland en in 2016 maakten we kennis met het nog realistischere Fauda (Arabisch voor ‘chaos’) op Netflix.

In de hoofdrol mannen (en één heel knappe vrouw) van de speciale antiterreureenheid belast met de missie om te infiltreren in Palestijnse terreurcellen. De agenten van deze speciale eenheid spreken vloeiend Arabisch en zijn diep geïnfiltreerd in de Palestijnse maatschappij, waar ze hun risicovolle en lastige undercoveroperaties uitvoeren.

Was in het eerste seizoen het te pakken krijgen van Hamasterrorist Taufiq Hammed (‘De Panter’), die telkens weer de dans ontspringt, nog het doel, in het tweede seizoen krijgen we te maken met een nieuwe vijand op de Westelijke Jordaanoever, dit keer aangestuurd door IS: Al-Maqdisi. Hij plant een operatie en dreigt een grote terroristische aanslag te plegen. Ook Hamas is niet blij met deze buitenlandse inmenging – wat weer leidt tot nieuwe onderlinge intriges.

Het tweede seizoen bevat wederom veel actie en bloedstollende operaties, die altijd levensecht zijn gefilmd en je op het puntje van je stoel laten zitten.

In Fauda is er niet altijd sprake een duidelijke scheidslijn tussen ‘goed’ en ‘slecht’, maar wordt juist de complexiteit van het Israelisch-Palestijnse conflict uitgediept. De personages zijn, van beide kanten, vooral menselijk, met hun eigen verlangens, gebreken en strijd. Een gezonde dosis liefdesdrama’s en onderlinge affaires geeft het geheel ook hier en daar een luchtig tintje. Vanwege de complexiteit en de menselijkheid van de karakters is de serie ook een succes in de Arabische landen en de rest van de wereld.

De makers, Lior Raz en Avi Issacharoff, lieten zich inspireren door hun eigen ervaringen in een speciale eenheid van het Israëlische leger. De afleveringen duren allemaal meer dan een halfuur en eindigen telkens met een cliffhanger, waardoor bingewatching zeer verleidelijk wordt.

Seizoen twee zal eind mei op Netflix te zien zijn.

Laatste van Cult

0 0,00