homo deus

Boekreviews: september, oktober

Hoe oud wil je worden?
Sommige boeken zijn door hun aansprekende titel of prachtig opgemaakte kaft zo aantrekkelijk dat je ze zonder te aarzelen uit het schap bij de boekenwinkel trekt of in je online-mandje gooit. Andere schrijfsels hebben iets meer uitleg nodig; Ikigai is zo’n boek. Het Spaanse schrijversduo Francesc Miralles en Héctor Garcia is op zoek naar het eeuwige leven (de twee hopen in elk geval héél oud te worden). Voor hun meesterwerkje trokken de twee naar het Japanse eiland Okinawa, de plek met de meeste 100-jarigen ter wereld, voor wat wijze levenslessen. ‘Sta elke dag op met een doel voor ogen’ – oké, leuk. ‘Eet tot je bíjna vol zit. Zo houd je altijd trek’ – origineel. En: ‘Zoek anderen op met gedeelde interesses. Mensen worden sterk van groepsgevoel’ – goed om te weten. Honderden eeuwenoude wijsheden die door de Japanners van generatie op generatie zijn doorgegeven staan nu tot jouw beschikking. Leest lekker en is vooral niet te zwaar.

Ikigai. Boekerij, € 20,00

 

Edel? Kunst? Don’t think so!
Wat een ongelofelijke misser. The Subtle of Art of Not Giving a Fuck rekende afgelopen jaar af met een generatie hulpbehoevenden en gretige schrijvers die hier met allerhande trainingen gebruik van maken. De Nederlandse vertaling (we krijgen het bijna niet uit onze strot: De edele kunst van not giving a fuck) mist echter souplesse, humor en snelheid. En daarmee gaat de volledige boodschap (dat we vooral dienen te vertrouwen op onze eigen keuzes, en advies – al is het goed bedoeld – veelal links moeten laten liggen) van de geniale schrijver Mark Manson jammerlijk verloren. Dat de Amerikaan hier toestemming voor gegeven heeft!

De edele kunst van not giving a fuck. A.W.Bruna, € 19,99

 

We weten het niet
Filosofen houden van ’m of verafschuwen ’m. Precies twintig jaar na de publicatie van zijn veelbesproken essay in dagblad Trouw komt Jan Warndorff met een gedetailleerde uiteenzetting van wat hij eerder bedoelde met ‘een radicale herijking van filosofisch denken’. Volgens de schrijver, redacteur en vertaler dienen we niet op zoek te gaan naar die ‘ene onveranderlijke waarheid’, maar zit de essentie van het leven in het dagelijkse ‘dit en het’; existentialistische wetenschappers mogen naar huis. Warndorff schrijft lekker en dat is maar goed ook, want de uiteengezette gedachten en theorieën die onderuit worden gehaald zijn immers taaie kost.

Geen Idee. Leminiscaat, € 19,95

 

Het grote succes
Een ongewoon gezicht: jonge tienermeisjes in de rij bij de boekhandel voor een exemplaar van een dikke pil. Monica Geuze (toegegeven: die naam zei ons bijzonder weinig) is een populaire vlogger en plaatjesdraaier met dagelijks vele honderdduizenden hits (van vooral jonge tienermeisjes). In My Way (jeetje mina, is dat niet een beetje pretentieus?) vertelt de 22-jarige in kindertaal over ‘haar weg naar de top’ en waarom zij eigenlijk ondanks al haar prestaties ‘heel gewoon is gebleven’. Dat klinkt weinig literair en wellicht zelfs hopeloos afgezaagd. En dat is het ook, zo blijkt na het omslaan van de eerste pagina’s.

My Way. Kosmos, € 20,00

 

Kijken naar de toekomst
Hoe groot is de kans op een bestseller? Als je de wereldwijde publicatiecijfers van hoopvolle schrijvers en uitgevers bekijkt, eigenlijk niet echt groot. De 41-jarige Israëlische hoogleraar geschiedenis Yuval Noah Harari schreef er twee in drie jaar tijd. Na het alom geroemde Sapiens – een beschrijving van de genocide van onze menselijke soort op vijf andere aapachtigen – verscheen vorig jaar het fantastische Homo Deus van de hand van de vrijdenker. In dit boek richt Harari zich op de toekomst: om ons leven beter onder controle te krijgen, dienen we meer begrip te ontwikkelen voor techniek, stelt hij. Een oppermachtig schrijfwerk.

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. Thomas Rap, € 24,99