Boek over Van Gogh ‘lijkenpikkerij’

Irritatie in het ‘rechtse kamp’ over een boek dat moet verschijnen over de vermoorde cineast Theo van Gogh. Niet zozeer de inhoud valt sommigen zwaar, als wel de schrijver van de biografie: niemand minder dan de zoon van voormalig PvdA-burgermeester Job Cohen wil het levensverhaal op gaan schrijven.

De auteur noemt Van Gogh ‘een van de meest eigenaardige en boeiende figuren’ uit de naoorlogse geschiedenis. Voor informatie put Jaap Cohen niet alleen uit het uitgebreide archief van journalist Max Pam – die eerder een verwoede poging deed om een boek over de cineast te schrijven –, maar hij wil ook eigen ervaringen gebruiken. Aan de keukentafel met zijn vader was de moord maandenlang onderwerp van gesprek. De aanslag zou niet alleen de verdere carrière van Cohen senior hebben bepaald, maar ook zijn eigen zienswijze en ontwikkeling.

De burgermeester en Van Gogh botsten vaak over de aanpak van problemen in de stad. Volgens de filmmaker zou Cohen ‘te veel thee drinken en te weinig actie ondernemen tegen radicalisme en problemen met immigranten’. Diegenen die zich erfgenamen noemen van het gedachtegoed van Van Gogh noemen het boek ‘lijkenpikkerij’. Opiniemaker en protegé van Van Gogh Ebru Umar stelt dat ‘de schrijver niet verantwoordelijk is voor de daden van zijn vader’, maar dat de keuze voor juist deze biograaf uiterst onhandig is gekozen.

Laatste van Boek

0 0,00