Achter ‘de muur’: op reis door Mexico

Mexico heeft door de beoogde muur van Donald Trump en de hopeloze war on drugs een nogal negatief imago gekregen. Toch heeft het land zo veel meer te bieden: Mexico biedt nog altijd de perfecte combinatie tussen een strand- en cultuurvakantie.

Tekst: Jan Meijroos

Wie van eeuwenoude- én volkscultuur houdt, kan zich in Mexico onder laten dompelen. Voor de hand liggend, maar niet minder bijzonder zijn de vele Maya-tempels. Nergens vind je meer van deze imposante bouwwerken, soms diep verscholen in de jungle. Natuurlijk is het een illusie om te denken dat je de enige bent die ze bezoekt, maar eenmaal bovenop de Chichen Itza of de Uxmal zal je je ogen uitkijken. De echte globetrotter reist naar het afgelegen Calakmul: deze enorme stad ligt ver ‘verstopt’ in het oerwoud en garandeert onbeschrijflijk mooie kiekjes en een onbetwist Indiana Jones-gevoel.

De parelwitte stranden en de azuurblauwe wateren hebben al velen verleid’

Maar ook dichter bij huis vind je rijke cultuur. Van bergdorpjes tot grote steden sijpelen de Maya-invloeden door het katholieke geloof heen, en vice versa. Dat levert een bonte smeltkroes van folklore en religie op. Zo kun je het ene moment belanden in een processie ter ere van een lokale heilige om twee dagen later deelgenoot te worden van Día de Muertos oftewel de Dag van de Doden. Je kent het misschien van de spectaculaire openingsscène van de James Bond-film Spectre of de fonkelend mooie Pixar-film Coco. Deze traditie wordt gevierd op 1 en 2 november (Allerheiligen en Allerzielen) en zorgt voor macabere optochten vol felgekleurde schedels, bizar verklede mensen, in elkaar geknutselde altaren en… veel drank, eten en muziek.

Wie voor zon, zee en strand naar Mexico afreist, wordt eveneens niet teleurgesteld. De parelwitte stranden en de azuurblauwe wateren hebben al velen verleid. Mijd de bekende, en toeristische all-in resorts en reis af naar het prachtige eiland Isla Holbox of het rustige Isla Mujeres. Snorkelen en duiken is hierna nooit meer hetzelfde!

Laatste van Travel

Afrika in 40 dagen

Van alle verre bestemmingen blijft het Afrikaanse continent de meest onbedwingbare. Bernie

Reizen met sterren

Het door Michelin bekroonde menu van toprestaurant-keten Black Sheep is vanaf dit

(Top) bier aan boord

Betsy’s back! Het bijzondere bier dat Cathay Pacific ontwikkelde met de Hong
0 0,00