De Bernie-beleggingstip: wees supersaai

Door Machiel Rebergen

Corné van Zeijl

Strateeg bij vermogensbeheerder ACTIAM en deskundige bij RTL Z:

‘Uit studies blijkt dat individuele beleggers het bijna altijd slechter doen dan fondsen die gespreid investeren. Vaak ontbreekt het aan geduldig zitvlees. Mensen kopen aandelen van bedrijven die in de lift zitten, dus op een duur moment. Zetten de koersen een daling in, dan doet men de aandelen gauw van de hand. Niet alleen vanwege het geldelijke verlies; die rode cijfers fluisteren tegen je dat je een sukkel bent. Ego-schade doet soms meer pijn dan geldschade. Op die manier lijd je gegarandeerd verlies. Dat zie je goed aan de bitcoin: een klein groepje heeft daar ontzettend goed op verdiend, maar de grote massa stapte te duur in en leed verlies.

Je moet van jezelf weten of je kunt leven met dalingen. En met fouten, want die maakt iedereen. Ik heb er zelfs een speciaal boekje voor: Centen & sentiment. Bepaal dan pas hoe je belegt.

Je moet van jezelf weten of je kunt leven met dalingen. En met fouten, want die maakt iedereen’

Het veiligst is breed inkopen, bijvoorbeeld trackers via een indexfonds. Dat is behoorlijk saai, ja, maar dit geeft op de lange termijn het beste resultaat. Als je ook zelf aandelen koopt, doe het dan breed.

Voor individuele aandelen kijk ik nu vooral naar Europa en Japan. Er zijn meerdere signalen die aangeven dat de winstgroei in Amerika zal gaan afnemen. Het effect van de belastingverlaging is uitgewerkt, de lonen en de rente gaan stijgen. Toen Trump president werd, was de rente op obligaties in Amerika 1,6 %. Nu is die al 3 %, dus daar zal kapitaal naartoe gaan. Aan de andere kant zie ik in Europa en Japan nog genoeg ruimte voor een stijging van de koers.’