Bernie #3 zelf beleggen

Hoe verder de rente op de spaarrekening in een moeras wegzinkt, hoe meer Nederlanders hun blik op de aandelenmarkt richten. Om de risico’s voor beginnelingen beheersbaar te houden, vroeg Bernie twee beleggingsexperts naar de do’s-and-don’ts van het thuis beleggen.

Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Binck Bank en schrijver van Beleggen voor Dummies:
‘Spreiding is het toverwoord. Als je klein begint, raad ik aan ETF’s (Exchange Traded Funds) te kopen. Die noemen we “trackers. Ze volgen, of tracken, een complete beurs, bijvoorbeeld de AEX. Je kunt al met kleine bedragen, met een maandelijkse inleg van pakweg 50 of 100 euro bijvoorbeeld, een evenredige portie van de hele index kopen. Dat is de veiligste manier die op termijn vrijwel zeker rendement oplevert. De hele AEX zal niet naar nul punten zakken. En de geschiedenis leert dat hij op de lange termijn zal stijgen. Cruciaal is dat je altijd aan de lange termijn denkt. Het gaat niet om de kwartjes elke week, het gaat om jaren. Raak dus niet in paniek als het even tegenzit. Daarom loont het ook vroeg in je carrière te beginnen.

Bitcoins kopen is derhalve niet beleggen, maar speculeren.

De stille kracht van vermogen opbouwen met aandelen, is dividend – de winstuitkering van ondernemingen. Laat het niet uitkeren, maar herbeleg het. Dividend op dividend, dan kun je in twintig jaar richting de 90% rendement gaan.

Als je wat meer ervaring hebt, kun je eventueel risico spreiden. Ik heb zelf twee portefeuilles. De ene bestaat alleen uit ETF’s. Elke maand koop ik die bij, ik vind het belangrijk om aankopen te spreiden in de tijd. Met de andere speel ik meer, die bespeel ik als een voetbaltrainer, ik ben steeds aan het schuiven. Daar zitten ETF’s in, maar ook opties, obligaties, en aandelen van individuele bedrijven. Je kunt dan meer kiezen voor branches waarin je interesse hebt. Bijvoorbeeld robotisering of cybersecurity. Overigens, ook dan is spreiding belangrijk. Neem niet één bedrijf in zo’n branche, neem ze allemaal. Opties zijn het spannendst. Dan moet je heel goed je huiswerk doen. Financiële markten volgen en onderzoek doen naar bedrijven en markten.

Tot slot, als je zelf maandelijks gaat beleggen: blijf gewoon kopen als de koersen laag staan. Zelf heb ik op het dieptepunt in 2009 stug door gekocht, voor een zachte prijs, en daar profiteer ik nu van. Het is even eng, maar ik hield in mijn achterhoofd: de AEX kan niet failliet.’

André Brouwers, eigenaar/beleggingstrainer van Beleggingsinstituut, voorheen oprichter Alex Academy:
‘Eigenlijk is dit een vreemd moment om in te stappen. Geen verkeerd moment, maar wel laat. Omdat de koersen al sinds 2009 aan het stijgen zijn. Dát was juist een perfect moment geweest om in te stappen. De AEX stond toen op ongeveer 200. Hij is gestegen naar 550. Dan had je een mooi rendement gehad, of niet dan?

Een van de lastigste dingen bij beleggen is je emoties onder controle te houden. Om rustig te blijven als de koersen een daling inzetten. Als we ons geld in een huis investeren blijft iedereen kalm, maar als het in aandelen zit, lukt dat vreemd genoeg niet. Terwijl je over de lange termijn nergens zo’n goed rendement krijgt als op de beurs.

Voordat je begint, moet je begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van beleggen ten opzichte van sparen. Het gaat niet alleen maar om economie, maar vooral om psychologie. Fluctuaties van de markt roepen gevoelens op, zoals angst en hebzucht. Die moet je leren controleren. Veel mensen onderschatten dat psychologische element; als het om je geld gaat, spelen emoties gemakkelijk op. Pas dan ben je wat mij betreft toe aan de derde stap: strategie. Voor jonge mensen zeg ik: stel je horizon op dertig jaar. Maak een plan. Wat wil je bereiken, hoe ga je je rendement realiseren. Met welke strategie? Leg bijvoorbeeld maandelijks 10% van je inkomen in, of vijftig euro – dat zal voor iedereen anders zijn. Bouw gespreid je portefeuille op. Dan ben je minder kwetsbaar bij een daling.

Als je net begint is beleggen in ETF’s het veiligst. Je spreidt je risico, het is relatief goedkoop, er kunnen geen gekke dingen gebeuren. Dus als je beleggen met je eigen geld goed doet, is het eigenlijk vrij saai. Maar wel lonend, en daar gaat het om.’

Dirk Brounen, hoogleraar economie aan Tilburg University en coauteur van Nooit meer slapend arm:
‘Sowieso is het goed een financieel langetermijnplan te hebben. Als je wat geld over hebt, is het niet verstandig het op een spaarrekening te zetten. Zeker nu de rente op 0,4 % staat, maar over een periode van vijf jaar of langer is beleggen sowieso interessanter. En jonge mensen hebben een horizon van decennia.

Zelf let ik vooral op deze drie factoren: het risico, de kosten en het toekomstperspectief van de sector waarin je belegt.

De Risicometer Beleggen heeft zeven niveaus; 1 is bijna nul risico, 7 is veel risico. Wat jij wilt, hangt af van jouw DNA. Hoe sterk is je maag? En wat wil je precies bereiken? Als je met 55 jaar met pensioen wilt op een zonnig eiland, accepteer je wellicht een hoger risico. Wie risico liever mijdt, zal 1 of 2 nemen. Dan maak je geen wilde avonturen mee, maar het is beter dan sparen.

De kosten zijn relevant. Mensen die net beginnen zullen vaker fondsbeleggen. Dat is relatief eenvoudig en dus goedkoper. Maar de kosten zijn overal verschillend. Zelf vind ik morningstar.nl heel handig, daar kun je een goed overzicht krijgen van verschillende producten en kosten.

Over het toekomstperspectief: ik denk dat het verstandig is te zoeken naar bedrijven en sectoren met een groene rand. Niet uit morele verhevenheid, maar simpelweg omdat die de toekomst hebben. Vandaag werd bijvoorbeeld bekend dat Nederlands grootste pensioenfonds stopt met beleggen in tabak en kernwapens. Dat is dus slecht nieuws voor zulke bedrijven, en daarmee ook voor de waarde van de belegging.’

Handige adressen voor beleggen:

binck.nl (voor ETF’s: binck.nl/fondsbeleggen/alles-in-1-portefeuilles)
degiro.nl
meesman.nl (alleen indexbeleggen)
lynx.nl
tradersonly.nl
ING.nl
alex.nl

Training, advies, informatie:
morningstar.nl
www.afm.nl
beleggingsinstituut.nl
binck.nl/beleggen

Laatste van Actueel

0 0,00