Beppe Kesseler: Als kiezen geen keuze is

Ze omschrijft zichzelf als ‘een tekenaar die borduurt, een wever die schildert en een houtbewerker die sieraden maakt’. Beppe Kessler wil geen keuzes maken, in materiaal noch bewerkingswijze. CODA Museum Apeldoorn, dat sinds 1983 werken van de bijzondere kunstenares verzamelt, brengt vanaf begin November een bijzondere overzichtstentoonstelling met uiteenlopende werken van de afgelopen veertig jaar.

In haar speurtocht naar de emotionele betekenis van materiaal, zo stelt Kessler, valt voor de kunstenaar het traditionele onderscheid tussen gebruiksvoorwerpen en siervoorwerpen weg. Daarmee zijn de mogelijkheden om te creëren eindeloos.
Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie richtte Kessler zich allereerst op de productie van interieurtextiel. Al snel kwamen daar sieraden bij; niet zelden van vergankelijke materialen. Haar werken werden tentoongesteld in Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Tilburgse Textielmuseum en de Musea van Arnhem en Den Bosch. Ze maken tevens deel uit van de collectie van het Schmuck Museum in Pforzheim, Duitsland, en van vooraanstaande musea in Montreal, Houston, Boston en New York.

(boven)Rood kussen, doek, hout, textiel, schuim, acrylverf, 1994. Particuliere collectie. Foto: Beppe Kessler

Verte, messing, hout, acrylverf, acrylvezel, 2012. Rijksmuseum,  schenking Marjan en Gerard Unger. Foto Thijs Quispel

Flow-2, acrylverf op linnen, 2011-12. Museum Belvédère. Foto: Thijs Quispel

Lijnen-3, doek, kleurpotlood op aluminium, 2016. Collectie kunstenaar. Foto: Thijs Quispel

Levensteken, broche, RVS, aluminium, hout, acrylvezel, acrylverf, lak, 2014. Collectie Martha J. Fleischman. Foto: Thijs Quispel

Plastic tasjes collier, 1985. Rijksmuseum, schenking Marjan en Gerard Unger. Foto: Rijksmuseum, Amsterdam

Een tijd van zien – 40 jaar Beppe Kesler
3 november 2019 tot en met 1 maart 2020
CODA Museum Apeldoorn
Coda-apeldoorn.nl