Van der Wel wil baas van de snelweg zijn

Tekst en fotografie Marius Hille

Bernie rijdt met autoliefhebbers in hun favoriete bolide. Deze uitgave: Thijs van der Wel, werkzaam bij het Korps Landelijke Politiediensten. 

Ploffend, brommend en grommend rijdt de Porsche 914/6 GT special van Thijs van der Wel achter het langzamere zondagsverkeer. Dan slaan we een weggetje in dat bijna net zoveel heuvels en bochten telt als bomen. De naald van de toerenteller bereikt 3.500 toeren, de luchtgekoelde 6-cilinder boxermotor begint te zingen en de bomen komen steeds sneller voorbij. De naald gaat nu richting 6.000 toeren, het weggetje wordt steeds smaller en het geluid van de Porsche lijkt op huilen en janken, zo mooi. De 45 jaar oude Porsche kleeft als een kart aan de weg. Volgens een Duitse Porsche 914-specialist zelfs als een trein. ‘Herr Van der Wel, der 914, der läuft wie auf Schienen.’

Op school tekende Van der Wel als 8-jarige al Porsche 911-silhouetten. De Mercedes op zijn racebaantje vond hij maar niets; de Porsche, die was niet alleen mooier, maar in zijn gedachten ook sneller. Toen het gezin Van der Wel langs de AVD (Algemene Verkeersdienst) in Driebergen reed, waar de Porsches van de Rijkspolitie stonden opgesteld, wist kleine Thijs het al zeker: ‘Daar ga ik werken,’ zei hij tegen zijn vader.

‘Porsche is emotie’

Porsche-droom
Vanaf dat moment werkte hij hard om zijn dromen te verwezenlijken. Dat begon met het reageren op een wervingsadvertentie van de overheid, waarop een Rijkspolitie-Porsche langs de snelweg met erboven een politiehelikopter stonden afgebeeld. In die Porsche rijden wilden velen, maar was slechts weinigen gegund. Van der Wel lukte het. Door intensieve rijtrainingen en vele kilometers Porsche-ervaring, beheerste hij de Porsches als weinig anderen. Een terechte ‘baas van de snelweg’. Niet omdat hij andere bestuurders met een dirigerende vinger naar de kant mocht wijzen, maar omdat hij daadwerkelijk in staat was de weg veiliger te maken.

Verzamelaar, met nog een plek over
Zijn eerste eigen Porsche 911 kocht hij in 1989. Die was voor ‘erbij’. Om toe te geven aan zijn Porsche-passie, reed hij immers al politie-Porsche. Zijn auto voor dagelijks gebruik had eigenlijk een Volkswagen Kever moeten worden, maar werd een ver familielid, een Volkswagen-Porsche 914. Naast deze eerste 914 heeft hij nog twee bijzondere Porsche 911’s in zijn collectie. Toen Porsche-specialist Johan van der Gugten aangaf een special te willen bouwen met als voorbeeld de uiterst zeldzame 914/6 GT in race-uitvoering, was Van der Wel meteen geïnteresseerd. Er was in zijn garage precies nog plek voor een tweede 914. Niet naast, maar bóven de andere 914.

Emotie
Aan onze indrukwekkende rit komt een einde. Een grijns van oor tot oor siert mijn gezicht, die gaat er de hele dag niet meer af. Als laatste vraag ik: ‘Waarom Porsche?’ Van der Wel: ‘Porsche is emotie. Daarnaast doet Porsche er alles aan zijn imago van betrouwbaarheid te onderstrepen. In al die jaren Porsche rijden heb ik maar één keer stilgestaan.’

Laatste van Auto

0 0,00