Alleen het beste is goed genoeg

Bernie stapt wat af om de nieuwste hotspots al eerste te verkennen. Een overzicht van de mooiste restaurants, bars, strandtenten, clubs en koffietentjes waar je dag en nacht terecht kunt. Met onze warme en zonnige aanbeveling natuurlijk.

Door Floor van Dijck

Restaurants

Sabero, Roermond
Ze leken er genoeg van te hebben: tweesterrenchef Nico Boreas en zijn echtgenote en gastvrouw Sonja. In 2016 verkochten ze hun restaurant Boreas in Heeze, om iets anders te gaan doen. Maar al snel begon het toch weer te kriebelen: ze misten de gasten, het horecaleven. Begin april openden ze in Roermond stilletjes Sabero, een intiem restaurant aan de Roerkade. Er wordt gefluisterd dat het niet lang zal duren voor er weer twee sterren naast die naam staan, dus reserveren is een must.

Roerkade 39, Roermond

Yerba, Amsterdam
Het is misschien wat ongezellig, maar het wel hoog tijd: langzaam gaan we van carnivoor steeds meer richting herbivoor. Minder dierlijke producten eten is, tja, beter. Gelukkig zijn er steeds meer restaurants waar plantaardig eten en culinair genot hand in hand gaan. Zoals Yerba, in Amsterdam. Bij dit nieuwe restaurant met een kosmopolitische vibe komen groenten eerst. En dat doen ze knap. Groenten galore, kortom. Maar voor de omnivoren die het écht niet kunnen laten, kunnen ze dierlijke producten toevoegen aan het menu.

Ruysdaelstraat 48, Amsterdam

Noir, Utrecht
Een restaurant als een Parijse jazzclub, dat is de gedachte achter Noir, dat half mei zijn deuren opende in Utrecht. Een donkere, knusse pijpenla waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en waar je – olala – chique ordinair geniet van rillettes, charcuterie, bouillabaisse en klassieke, Franse bistrogerechten met een goede beaujolais of iets anders van de ellenlange bar. Met als toetje wel iets typisch Utrechts: IJs van Roberto’s in een ouderwetse coupe.

Lange Nieuwstraat 88, Utrecht

Hokkai Kitchen, IJmuiden
Een verlaten bedrijventerrein in winderig IJmuiden: zo ongeveer de laatste plek waar je een restaurant zou verwachten. Het is dan ook niet zomaar een restaurant: bij Hokkai Kitchen, onderdeel van een Japanse groothandel en viswinkel, serveren ze misschien wel de beste sushi van Nederland. Met kraakverse vis en perfecte rijst, bereid door een voormalige chef van het Okura. Een geweldig excuus voor een lunchafspraak buiten de deur, en daarna nog een biertje aan het strand.

Egmondstraat 2, IJmuiden

Bars & Beachclubs

Strandpaviljoen Noord
Fris, licht, een mix van nieuw en vintage en een tikje industrieel: bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee kun je in stijl genieten van een zonsondergang. Een ideale afsluiter van een dag zon, duin en strand. Want een belangrijke pre: Strandpaviljoen Noord staat op het zand van Bergen aan Zee, een van de fijnste stranddorpen aan onze – overigens hopeloos ondergewaardeerde – Noordzeekust.

C.F. Zeilerboulevard 3, Bergen aan Zee

Brel, Amersfoort
Een nieuwe bar met een klassiek gevoel: bij wijnbar Brel in Amersfoort hangt de weelderige sfeer van Parijs rond 1900. Met chansons, schilderijen en kroonluchters. Je drinkt hier een zalige witte bourgogne of iets anders uit de mooie wijncollectie – alles ook per glas verkrijgbaar – en laaft je aan een oester of ander licht hapje, of nipt van een van de destillaten uit de uitgebreide collectie sterk, een goede grappa, whisky of bourbon.

Hof 27, Amersfoort

Hippie Fish, Zandvoort
Bij het nieuwe strandpaviljoen Hippie Fish hebben ze het – afgezien van de suffe naam – helemaal begrepen. Een fris, licht, zomers interieur, denk Ibiza, een tikje hippie maar dan de strakke modieuze versie ervan, met een knipoog naar Scandinavië. Zalige sofa’s om in weg te zakken, planten en op de kaart verse vis en – zeker niet onbelangrijk – goede wijnen. Een sereen en stylish toevluchtsoord in de gekte die Zandvoort heet. Voor events en spontane trouwkriebels verhuren ze een exclusief beach house.

Boulevard Paulus Loot 3, Zandvoort

Stirr Goes Dizzy, Rotterdam
In Rotterdam broeit  in de zomermaanden een geweldige geheime buitenbar. In een vlaag van genialiteit besloten de beste speakeasy-cocktailbar van het land – zonder terras – en een legendarische jazzbar – met tuin – voor de zomermaanden een samenwerking aan te gaan. Stirr shaket en stirrt dan zijn fameuze cocktails in de tuin van jazzcafé Dizzy, die op hun beurt weer zorgen voor bijpassende tunes. Bernie loves it, when a plan comes together.

’s-Gravendijkwal 127,  Rotterdam 

Clubs

Noorderschip, Amsterdam
Het was de plek waar vanuit de rebelse radiopiraten van Veronica hun uitzendingen illegaal de Nederlandse ether in slingerden: het beroemde Veronica-schip. Het ligt al een tijdje bij de Amsterdamse NSDM-werf, en is sinds kort weer een plek waar dj’s hun plaatjes draaien, maar nu bij nacht en ontij. De naam Veronica is afgeschud, die rook waarschijnlijk inmiddels te sterk naar classic rock-hits: Noorderschip heet de nieuwe club in deze historische boot, met de beste elektronische muziek tot in de vroege uurtjes.

NDSM-Pier 1, Amsterdam

OOST, Groningen

Een nachtclub en een debatcentum? Klinkt niet als de meest voor de hand liggende combinatie, maar OOST in Groningen bewijst dat dansen en debatteren best samen kunnen gaan. Tijdens de clubnachten kun je wild dansen op de muziek van vernieuwende artiesten uit de elektronische hoek. En tijdens debatavond Het Discours komen maatschappelijke onderwerpen aan bod. Voor een avond intellectueel verantwoord uit den bol.

Oosterstraat 13A, Groningen

Koffie 

Drab Coffee – Beans & Machines, ’s-Hertogenbosch
Een typische koffiezaak waar de passie al van verre te ruiken is. De jonge ondernemers achter Drab Coffee – Beans & Machines in ’s-Hertogenbosch vonden dat hun stad nog wel wat opvoeding kon gebruiken op het gebied van het ‘zwarte goud’. Vandaar dat ze bij Drab hun espresso’s, cold brews en slow drip-filterkoffies zetten met bijna wetenschappelijke precisie. Voor het perfecte Bossche bakje.
Kruisstraat 12, ’s-Hertogenbosch

Strafwerk Koffie & Tattoos, Arnhem
Een straffe bak halen en een strakke lijn laten zetten: bij Strafwerk in Arnhem kan het allebei. En in die straffe bakken gaan ze heel ver: zo schenken ze er koffie van het Amerikaanse merk Death Wish, heersend wereldrecordhouder in de categorie ‘sterkste koffie’. Een rechtse directe in een koffiekopje. Ook serveren ze hun eigen merk No Sleep Till Arnhem. De bonen malen ze à la minute. Voor de echte diehards.

Wielakkerstraat 20, Arnhem

Frisk aan het Spaarne, Haarlem
Een koffiebar op Scandinavische leest geschoeid, dat is de gedachte achter Frisk (vers op zijn Deens) in Haarlem, gevestigd in de voormalige Droste-chocoladefabriek. Simpel maar doeltreffend meubilair, planten, mooi terras: hier is het goed koffiedrinken en lunchen in nordic style onder meer met smörgåsbord en een fika, zoete Zweedse lekkernijen. Ook  het weidse uitzicht over het Spaarne is de omweg meer dan waard.

Max Euweplein 1, Haarlem

Blommers, Nijmegen
‘Coffee is our game, Perfection is our fame’ is de lijfspreuk van micro-koffiebranderij Blommers in Nijmegen. En het moet gezegd: ze zijn hier on top of their game. In hun proeflokaal annex koffiebar aan de Handelskade serveren ze hun eigen waar, die ze kleinschalig per seizoen inkopen, en met veel liefde zetten. Dan rest nog wel de keuze: welke boon, of welke press? Wie er niet uitkomt, kiest voor de espresso tasting, waarbij twee origines of twee verwerkingsmethoden naast elkaar worden gezet. Dampend en wel.

Kaaisjouwerskade 206, Nijmegen

Laatste van Cult

0 0,00