Aftreden-Hennis-Doorbraak-Rutte-III

Aftreden Hennis bleek doorbraak voor Rutte III

Hoewel het samenstellen van de ministersposten iets voor de formateur is, bleek het aftreden van Jeanine Hennis-Plasschaert als (demissionair) minister van Defensie een doorbraak voor het kabinet Rutte III. Volgens bronnen rondom de kabinetsformatie bleek het een welkome tegenvaller voor de VVD. De reden? Zowel VVD, D66 en het CDA waren op dezelfde twee ministersposten uit: Financiën en Sociale Zaken.

Informateur Gerrit Zalm voerde tijdens de kabinetsformatie ook alvast oriënterende gesprekken met de coalitiepartijen om te polsen wie in welk departement interesse had. Maar toen bleek dat drie van de vier partijen op dezelfde posten aasden, kwam de formatie in een impasse. Eentje die pas werd doorbroken toen minister Hennis politiek Den Haag moest verlaten. Dat zorgde ervoor dat Halbe Zijlstra zijn zinnen verplaatste van Sociale Zaken naar Buitenlandse Zaken.

Hoekstra en Koolmees

Hierdoor kwam er een verschuiving in de VVD-lieden en de verdeling en dus ook in de verdeling van alle departementen. De VVD richtte haar pijlen op Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken, terwijl de andere partijen om de twee populairste ministeries vochten. Al snel werd duidelijk dat het CDA Financiën kreeg (met waarschijnlijk Wobke Hoekstra als minister) en D66 Sociale Zaken (met Wouter Koolmees aan het hoofd).

 

Bron beeld: YouTube