AB LIVE 2018: De vooruitblik

Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen (AB), die later vandaag en morgen ingepland staan, zijn veruit het belangrijkste politieke moment van het jaar; de coalitie maakt zijn plannen bekend voor komend jaar. En de oppositie laat van zich horen: dat kan allemaal een stuk beter. Wat mogen we verwachten? We zetten de belangrijkste onderwerpen voor je op een rij.

Koopkracht

Als het aan het kabinet ligt wordt 2019 een jaar waarin werkend Nederland er financieel op vooruit gaat. De koopkracht, vooral van de middeninkomens en alleenverdieners, gaat er gemiddeld met 1,5 procent op vooruit, meldt het AD. Een kleine stijging, waarvan we een deel weer kunnen afdragen aan de zorgverzekering. Zoals ieder jaar stijgen de premies met een paar tientjes.

Ook verhoogd het kabinet het laagste btw-tarief van zes procent naar negen procent. Een regeling die het kabinet vanaf 1 januari 2019 in wil laten gaan. Door deze regeling wordt onder andere een bezoek aan de kapper duurder en ook het opknappen van je huis kun je beter voor het begin van het nieuwe jaar doen. Ook bij verbouwingen aan je huis geldt na 1 januari 2019 een btw-tarief van 9 procent.

Auto

Met D66 in de coalitie was het wachten op een maatregel waarbij het gros van Nederland zijn auto gaat inruilen voor het openbaar vervoer of een stalen ros. Het laatste blijkt de overheid nog meer te willen gaan stimuleren. Voor werknemers wordt het aankomend jaar fiscaal aantrekkelijker om via de zaak een fiets te leasen, meldt het AD. Voor een paar tientjes per maand zoef je straks op een e-bike naar je werk.

Dividenddeal

Je kunt geen krant openslaan of het eerste wat je ziet is een artikel over het afschaffen van de dividendbelasting voor aandeelhouders van grote bedrijven. De kosten daarvan komen rond de 1,9 miljard euro te liggen. Hoewel de aandeelhouders er op vooruitgaan, gaan de bedrijven deze afschaffing wel voelen onderaan de streep. Een deel van de kosten zal worden verhaald op het bedrijfsleven, door onder andere de winstbelasting minder te verlagen dan eerder naar buiten werd gebracht. De winstbelasting gaat met 2,75 procentpunt omlaag, van 25 procent naar 22,25 procent, meldt de NOS.

Onderwijs, defensie en infrastructuur

Hoewel de economie stijgt met 2,6 procent (NOS) geeft het kabinet het aankomende jaar ook fors meer uit. Onder andere naar onderwijs, defensie en infrastructuur gaat meer geld. Toch betekent dit niet dat we in 2019 met een grote plus zullen eindigen. De veranderingen als resultaat van Brexit brengen 92 miljoen euro mee.