Bitcoin-little-bit

Binnenlopen met bitcoins

De slimme computeringewijde spint garen bij de handel in onlinemunt bitcoin. Gelukkig kan iedereen speculeren op de bitcoinmarkt – weliswaar met een beetje hulp. Waar moet je zijn?

Tekst: Floris Müller

Beleggen in bitcoins

Met een jaarlijkse rente op je spaarrekening waarmee je niet eens een keer goed de boodschappen kunt doen, hobbelige aandelenkoersen en niet direct investeringsmogelijkheden in de buurt, zijn bitcoins een aardig alternatief om je geld in onder te brengen.
Moet je je toch eens voorstellen dat je zeven jaar geleden bij toeval op een artikel over bitcoins gestuit was, een online essay waarin over de potentie van het nieuwe geld verteld werd. Dat je via een link onder aan de pagina bij Coinbase aanbeland was – een digitaal handelskantoor uit San Francisco met 50.000 bitcoins in de aanbieding: 22 dollar per stuk, omgerekend 19 euro. ‘Laat ik eens 100 kopen. Nee, weet je wat: 1000. Wie niet waagt, toch?’

Bitmiljonairs
Wereldwijd stapten in 2013 enkele honderden waaghalzen, vooral jonge developers en onlinehandelaren, in de nieuwe munt. De meesten daarvan mogen zich nu bij verkoop van hun beleggingsportfolio dik miljonair noemen. De prijs van het onlinemuntje is immers opgeklommen tot boven de 2000; een stijging van een slordige 1000%.
Dat gezegd is het grote geld niet alleen weggelegd voor digitale avonturiers en zogenoemde first-movers. Een belangrijk deel van de winst op de bitcoin werd begin dit jaar gerealiseerd. Ruim nadat over de wonderbelegging door internationale media (ja, zelfs NOS op 3, het jongerenprogramma van de staatsomroep besteedde er een enkele minuut aandacht aan) bericht was. Het muntje kreeg er sinds januari 1000 dollar bij (een plus van grofweg 100%).

Betaalmiddel
Even een stapje terug: waar komt de mysterieuze money maker vandaan? En, hoe handel je ermee? We beginnen bij het begin. De bitcoin werd allereerst negen jaar geleden beschreven in een essay van een onbekende computerprogrammeur, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto (‘A Peer-to-Peer Electronic Cash System’). Anders dan je misschien zou denken, meende de computerprogrammeur dat zijn gepatenteerde – toen nog volledig theoretische – vinding vooral bij zou kunnen dragen aan de vergroting van betaalgemak online. Dat doet het zeker: inmiddels kun je bij enkele honderden Nederlandse webshops met bitcoins afrekenen en internationaal gezien ligt dat aantal een factor 10 hoger. Het digitale muntje wordt jaarlijks ingezet voor een honderdduizendtal transacties (een microprocentje van het geheel, maar toch). Echt interessant werd de bitcoin echter toen in 2011 vrije handel in de munteenheid op gang kwam.

Delven en betalen
Om handel te bevorderen, maar tegelijkertijd niet direct inflatie van de munt in gang te zetten, worden er dagelijks hoeveelheden bitcoins uitgegeven op willekeurige bitcoinadressen (aansluitingen op het netwerk van bitcoinbezitters). Ontvangst van de nieuwe munten (de mogelijkheid om te ‘delven’) wordt bepaald door de rekenkracht van je computer.
Heb je een bitcoin, dan wordt die als beveiligd bestand op je computer opgeslagen. Het beheer van je portefeuille is in handen van een zogenoemde blockchain-partij. Om een betaling te kunnen doen met het muntje dient niet alleen de afrekenende partij maar ook degene die de bitcoin ontvangt over een bitcoinadres te beschikken. Anders dan bij andere betaaleenheden is er geen centrale bank voor bitcoins. Het elektronisch geld maakt gebruik van een peer-to-peer-systeem waarmee gegevens over transacties worden opgeslagen en cryptografie voor de beveiliging.
Daar zit overigens wel een risico aan; op 6 augustus 2010 bijvoorbeeld werden door een programmeerfout opeens 184 miljard muntjes overgemaakt naar twee bitcoinadressen. Het euvel werd hersteld, maar leverde wel een ernstige waarschuwing op van meerdere gevestigde financiële partijen (in Nederland maakten Rabobank en DNB een aantekening over bitcoins).