5x De smeuïgste biografieën

Koningin Juliana
Marcel van Roosmalen noemde dit boek al: de biografie van Juliana, die bol staat van de nieuwswaardigheden. Jolande Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal.

In het radioprogramma Spijkers met koppen zei prinses Irene diep gekwetst te zijn door dit werk over haar moeder. Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. ‘Juliana’ is een uitgebreide biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin.

Juliana. Vorstin in een mannenwereld, Jolande Withuis – Scheltema, hardcover € 25

Boudewijn Büch
Niemand kon zo makkelijk vrienden maken als Boudewijn Büch. Hij overweldigde mensen met zijn charme, zijn spraakwaterval en schijnbare vrolijkheid. Toch waren er in 2002 amper twintig mensen op zijn begrafenis. Eva Rovers legt op schitterende wijze bloot hoe de schrijver en televisiepresentator een mythomaan werd en waarom hij bereid was de hoogste prijs te betalen om zijn fabels in stand te houden. De biografe kreeg exclusief toegang tot Büchs persoonlijke archief: dozen vol brieven, foto’s en dagboeken. Daarmee speurde ze in een leven dat even onwaarschijnlijk als fantastisch was.

Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch, Eva Rovers – Atheneum Boekhandel, hardcover € 39,90

Van Agt
Dries van Agt. Je was voor of je was tegen hem; onverschillig liet hij niemand. Een exotisch verschijnsel in de Nederlandse politiek. Hij werd in 1976 de eerste lijsttrekker van het CDA, boorde Joop den Uyl een tweede kabinet door de neus en was daarna zelf vijf jaar lang premier. Hij bracht zijn jeugd door in het katholieke Brabant en Nijmegen. Publiek en pers smúlden van het drietal Den Uyl, Wiegel en Van Agt. Een pageturner voor liefhebbers van het genre. Met na afloop heimwee naar de politiek van toen.

Van Agt biografie. Tour de Force, Peter Bootsma, Johan van Merriënboer, Peter van Griensven – in folio alleen tweedehands verkrijgbaar, maar als e-book beschikbaar voor € 9,90

Annie M.G. Schmidt
Annie M.G Schmidt liet zich ooit door interviewer Ischa Meijer ontlokken dat ze de Tweede Wereldoorlog eigenlijk een spannende tijd vond. Een eigenwijze vrouw, intelligent en zeer, zeer geestig. Voor andere schrijvers iemand die bewonderenswaardig productief was. Biografe Annejet van der Zijl weet de anekdotes en levensloop smakelijk op te schrijven, alsof het ogenschijnlijk geen moeite heeft gekost. Schmidts roem kwam laat en ze liet weinig over haar leven los. De moeite waard om dit boek erbij te pakken.

Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt, Annejet van der Zijl – Scheltema, paperback € 17,50

Rico Verhoeven
Dan Brown werd begin dit jaar (tijdelijk) van zijn eerste plek in de boekentoptien verstoten door Leon Verdonschot. Dat kun je gerust breaking news noemen. De lezers zijn lóvend over het boek Rico. Verdonschot volgde een jaar lang de wereldkampioen kickboksen en sprak met vrienden, familie, trainers en medesporters. Voor het eerst vertelt Verhoeven over zijn getroebleerde jeugd, zijn verstoorde relatie met zijn moeder, de rol van zijn vader, die hem de eerste jaren trainde maar uiteindelijk buiten Verhoevens sportieve team belandde. Grappig, ontroerend, spannend: een geweldig verhaal dat een boekje opendoet, in de goede zin van het woord.

Rico, Leon Verdonschot – AKO, paperback € 19,99

Laatste van Boek

0 0,00