5x boeken van dit moment

Politiek, maatschappij en actualiteit: een frisse waaier aan boeken

Max van der Stoel
Politici zoals Max van der Stoel, zo worden ze tegenwoordig bijna niet meer gemaakt. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken (kabinet-Den Uyl 1973-1977) bemiddelde succesvol in uiteenlopende conflicten, stond bekend om zijn uitmuntende dossierkennis en was een fervent voorvechter van de mensenrechten. Bleich neemt ons, aan de hand van het werk van deze stille diplomaat, mee in een recent stukje wereldgeschiedenis. Deze mooie biografie schetst het beeld van een integere, eerlijke en immens bescheiden man met een sterk moreel kompas.

De stille diplomaat. Max van der Stoel (1924-2011) – Anet Bleich
€ 34,95 – Uitgeverij Balans

Kolonialisme
Straatnaambordjes van zeehelden die moeten worden veranderd en standbeelden die moeten worden neergehaald; de discussie over onze koloniale erfenis laait de laatste tijd weer flink op. Noodzakelijk, volgens activisten, om ons los te maken van ons schuldige verleden. Maar volgens Piet Emmer, historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Leiden, zijn we niet op de goede weg met deze beeldenstorm. Hij pleit ervoor niet naar het verleden te kijken aan de hand van de normen en waarden van vandaag, maar ‘met de ogen van de tijdgenoten’. Nuchter perspectief op een verhitte discussie.

Het zwart-witdenken voorbij. Een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie – P.C. Emmer
€ 16,99 – Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Mata Hari
Mata Hari, het eenvoudige Friese meisje dat het ten tijde van la belle époque in Parijs schopte tot beroemde naaktdanseres en zich omringde met de groten der aarde. Jan Brokken schreef een prachtig boek over haar veelbewogen leven, dat nu beschikbaar is in een goedkope editie. Hij neemt ons mee in het leven van Mata Hari (echte naam Margaretha Zelle) en hoe zij als danseres verstrikt raakte in het spel tussen de Duitse en Franse inlichtingendiensten. Een beschuldiging van spionagepraktijken leidde tot de dood van deze legende.

Mata Hari. De ware en de legende – Jan Brokken
€ 12,50 – Uitgeverij Olympus

Lokale democratie
Tijdens verkiezingstijd verschenen er weer allerlei knullige video’s van raadsleden en lokale partijen die gretig werden gedeeld. Maar dat lokale democratie suf is en niet spannend, is een misvatting; juist op lokaal niveau gebeurt ontzettend veel. Het belang van de gemeenteraden wordt dan ook onderschat, zo stellen Voermans en Waling. De bron van het burgerschap ligt juist bij de gemeentes, en onze democratie kan dus ook niet zonder. Een bevlogen boek met mooie anekdotes over de uniciteit van onze lokale manier van besturen.

Gemeente in de genen. Tradities en toekomst van de lokale democratie in Nederland – Wim Voermans en Geerten Waling
€ 19,99 – Uitgeverij Prometheus

Revolutiejaar
Het jaar 1968 wond er geen doekjes om: de Meirevolutie in Parijs, demonstraties tegen de oorlog in Vietnam, de Praagse Lente en de moord op Martin Luther King. Jongeren over de hele wereld gingen de straten op om in opstand te komen tegen hun regering en tegen misstanden. Journalist Roel Janssen, zelf getuige van de studentenopstand in Parijs in 1968, beschrijft hoe dit revolutiejaar verliep en plaatst het, met de kennis van nu, in perspectief. Interessant boek over een revolutionair jaar met grote gevolgen voor de toekomst. 

1968 ‘You Say You Want a Revolution’ – Roel Janssen
€ 20 – Uitgeverij Balans

Laatste van Boek

0 0,00