TOP 5: de mooiste plekjes in Kroatië

Een onontdekte schat in Centraal Europa gelegen aan de Adriatische zee. Met een rijke historie waarin Grieken, Romeinen, Oostenrijkers en Osmaanse Turken het voor het zeggen hadden in het gebied, is Kroatië een waar openlucht museum. Bernie’s topbestemmingen in Kroatië.

  1. Dubrovnik, Dalmatië

Deze voormalige Italiaanse handelspost, gelegen aan de voet van de berg Srđ wordt ook wel ‘de Parel van de Adriatische kust’ genoemd. Bezoek de prachtige middeleeuwse binnenstad met zijn imposante Franciscanenklooster en antieke apotheek. Ook een rondleiding door het Dogepaleis (vernoemd naar het beroemde paleis in Venetië) mag niet aan je trip ontbreken. Dubrovnik werd tijdens de Balkenoorlog aan het begin van de jaren negentig, zwaar beschadigd. Gelukkig is de UNESCO-stad met zijn schitterende koopmanshuizen sindsdien weer volledig in oude staat teruggebracht.

  1. Split, Dalmatië

Een van de grootste en belangrijkste steden in het Zuiden van Kroatië. Bezoek het gezellige Plein van het Volk (Nardodni Trg) en het oude Romeinse huis van Diocletianus (een perfect bewaard complex van bijna 1.600 jaar oud). Beklim de Marjanheuvel en geniet van een adembenemend uitzicht over de haven en de oude binnenstad. ’s-Avonds ben je van harte welkom aan de chique boulevard Riga; hier vind je alle mogelijke soorten restaurants van fastfood tot haute cuisine, van Frans tot Italiaans en Grieks.

  1. Zagreb, Zagreb

De hoofdstad van Kroatië met bijna 1 miljoen inwoners. Zagreb stond lange tijd vooral bekend als industriestad; maar het stadsbestuur heeft zich afgelopen decennia bijzonder ingespannen om het culturele aanbod sterker onder het licht te krijgen. Bezoek een van de prachtige musea in Zagreb – waaronder het Archeologisch Museum (dat het verhaal vertelt van de regio van oudheid tot de moderne tijd) en het Museum van Naïeve Kunst (met een interessante collectie werken van Kroatische kunstenaars uit de negentiende en twintigste-eeuw). Kom tot rust in het prachtige romantische Zrinjevac Park. Koopjesjagers kunnen hun hart ophalen met prachtig aardewerk dat in de nabije omgeving vervaardigd wordt.

  1. Pula, Istrië

Waan je zelf in het oude Romeinse verleden en in de Byzantijnse tijd die hierop volgde. Deze stad, gelegen op het zuidelijkste puntje van schiereiland Istrië is veruit de belangrijkste culturele hotspot in de regio. Bezoek het imposante amfitheater van Pula (een kopie van het Romeinse Colosseum) en de gigantische kathedraal in het hart van de stad. Dit imposante bouwwerk geldt als een van de oudste in zijn soort; de eerste stenen van de kathedraal werden al in de zesde eeuw gelegd. Ook de grootse Tempel van Augustus aan het Forum in de oude binnenstad is ongeëvenaard. Pula heeft een rijke keuken; boek een tafeltje in een van de vele visrestaurants in de haven of een van de chiquere etablissementen even verderop.

  1. Hvar, Dalmatië

Een klein plaatsje (van net geen 4.000 inwoners) op het gelijknamige eiland voor de Kroatische Zuidkust (nabij Split). Ontdek Hvar vanaf het centrale Piazza – een prachtig zestiende-eeuws plein, aangelegd door Italiaanse kooplieden – en geniet tussendoor van een heerlijke espresso en het smakelijke lokale gebak in een van de vele barretjes en restaurants in het centrum. Bekijk de prachtige Kathedraal van de Heilige Stephan en het grootse Paleis van Groda. Ook de Italiaanse koopmanshuizen (die tegen de berg opgebouwd zijn) mogen niet aan je culturele stadstoer ontbreken. Rust, voor je vertrek, uit in de haven en geniet van het adembenemende uitzicht over de Adriatische Zee met zijn vele merkwaardige heuvels en rotsen.

De beste reistijden

Kroatië is een prima alternatief voor zonaanbidders die in de zomermaanden het massatoerisme in Spanje, Frankrijk, Griekenland en Italië willen vermijden. De temperatuur in het land in het Zuiden van Europa stijgt in juni, juli en augustus naar een aangename 25 graden.