Als het kwik omhoog schiet, is het goed toeven in het park. Ons land kent er vele. Bernie nestelde zich in het gras en vroeg zich af: waar moet jij deze zomer heen?
Vondelpark Amsterdam
Na een renovatie van elf (!) jaar, is het Amsterdamse Vondelpark vanaf 2010 weer in volle glorie te bewonderen. Het park, dat dit jaar zijn 150-ste verjaardag viert is een intiatief van enkele voorname hoofdstedelijke families, onder leiding van bankiersgeslacht van Eeghen (die eveneens de aanzet gaven tot het Stedelijk Museum). Het groen kreeg aanvankelijk de naam ‘Het Nieuwe Park’(vraag blijft wat dan precies doorging voor het ‘Oude Park’- het ontbreekt in de historische Grachtengordel aan aparte groenvoorzieningen), maar die titel werd al snel vervangen door de huidige naam toen in de jaren zestig van de negentiende eeuw een beeld geplaatst werd van de Nederlandse taalkundige Vondel. Met bijna 10 miljoen bezoekers per jaar, is het Vondelpark het populairste en bekendste park van de hoofdstad. Vooral in de zomer is het bij mooi weer niet gemakkelijk een plek te vinden. Hoewel barbecueën officieel verboden is, worden de regels nauwelijks nageleefd; u kunt met een gerust hard uw maal in de openlucht op de gril bereiden.
Amstelpark, Amsterdam
Modern ingericht park ten zuiden van de Rivierenbuurt in Amsterdam dat vooral in de zomer locatie is van verschillende grote events als The Taste of Amsterdam. De tuin heeft een eigen treintje, een rosarium en een heus doolhof.
Zuiderpark, Den Haag
Grote groenvoorziening in de hofstad. Den Haag, dat zijn naam dankt aan de groene omgeving (letterlijk betekent de naam ‘De Haag’), heeft vele kleine en grotere parken en plantsoenen. Het Zuiderpark, gelegen in de stadswijk Escamp, is aanzienlijk qua oppervlakte. Tot 2007 was hier de thuishonk gevestigd van de lokale voetbalclub Ado. Inmiddels hebben de beruchte voetbalsupporters plaats gemaakt voor een vriendelijker publiek.
Sarphatipark, Den Haag
Het Sarphatipark, gelegen midden in de hippe Amsterdamse stadswijk De Pijp, is anders dan het Vondelpark: het is kleiner, minder druk en net iets chiquer dan zijn grote broer. Het park trekt daarnaast een ander publiek; vooral studenten en jonge gezinnen uit de omliggende buurt. In de zomer biedt het Sarphatipark de ideale omgeving voor verjaardagsfeesten en spontane borrels; en die worden er dan ook veel gegeven. In de groene oase gelden echter een aantal strenge regels, die door frequent passerende agenten nauwlettende agenten worden nageleefd: het is sinds vorig jaar niet meer toegestaan om in het park te barbecueën. En alcoholische dranken mogen alleen rondom het statige standbeeld van de negentiende eeuwse stadsvernieuwer Abraham Sarphati (in het midden van het park) genuttigd worden. Als het even tegenzit, drinkt u met de lokale zwervers die afgelopen tijd het park als vaste stek ontdekt hebben.
Stadspark, Rotterdam
Het Rotterdamse Stadspark, of kort ‘Het Park’, is het grootste en meest bekende park van de Maasstad. Gelegen in de schaduw van de Euromast, ten westen van het centrum, biedt het park al bijna twee eeuwen rust en natuur aan de Rotterdammers. De grond werd aan het begin van de negentiende eeuw in het geheim aangekocht door de Gemeente Rotterdam die er een slachthuis wilde bouwen. Na bezwaar van omwonenden, werd echter besloten om er een groenvoorziening in te richten. Het ontwerp kwam van Jan David Zocher en zijn zoon Louis, die ook de bouwtekeningen maakten voor de Amsterdamse Beurs van Zochter (de voorganger van de huidige beurs in de hoofdstad). Mid negentiende eeuw werd het groen uitgebreid met ‘de heuvel’, een verhoging aan de rand van de Maas. Daar is tegenwoordig sterrenrestaurant Parkheuvel gevestigd.
Julianapark, Utrecht
Aangelegd in 1903 als statig privepark van de vermogende Utrechtse bankier Kol. Toen die echter – in jaren van crisis – niet meer in staat bleek de kosten voor het onderhoud voor zijn rekening te nemen, werd het groen geschonken aan de gemeente. De tuin werd flink onder handen genomen om als volkspark voor de omliggende arbeiderswijken te dienen; alleen de Engelse tuin herinnert nog aan de voorname historie van het groen. In 2003, na jaren verwaarlozing, werd het Julianapark voor de tweede keer gerenoveerd. In deze opknapbeurt werden ook enkele van de originele paden en groenvoorzieningen in het park hersteld.
Goffertpark, Nijmegen
83 hectare groot park aan de rand van de Gelderse stad Nijmegen. Aangelegd in de jaren dertig als werkgelegenheidsvoorziening. Het park huisvest ieder jaar verschillende grote events en popconcerten. Eerder speelden al The Rolling Stones, Pink Floyd, U2 en the Red Hot Chili Peppers tussen het Nijmeegse groen.
Kronenburgerpark, Nijmegen
Stadspark rondom de middeleeuwse ommuring en kruittoren van Nijmegen. Kronenburgerpark, een Rijksmonument, kreeg in Nederland bekendheid door het lied dat de cultband Frank Boeijen Groep er in de jaren tachtig over zong; het groen was toen nog een verwaarloosde ontmoetingsplek voor zwervers, drugsverslaafden en prostituees.