Trump-schoonzoon-Poetin-Paradise-Papers

Link tussen Witte Huis en Poetin na ‘Paradise Papers’

in Actueel/Politiek by

Er is wel degelijk een link tussen de president van de Verenigde Staten Donald Trump en Rusland. Uit de zogenaamde ‘Paradise Papers’, een nieuw dossier over constructies in belastingparadijzen, blijkt dat de connecties tussen het Witte Huis en het Russische ambt nauwer is dan je denkt. Dit komt doordat de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross aandelen heeft in scheepvaartbedrijf Navigator. Opmerkelijk, aangezien het bedrijf zaken doet met het Russische Sibur, wat vervolgens weer deels in handen is van de schoonzoon van president Poetin. Overigens levert Navigator niet alleen diensten aan de schoonzoon van Poetin, maar ook aan enkele Russische oligarchen, die niet bepaald een brandschoon geweten hebben.

De link tussen Ross en Rusland zorgt niet alleen voor gefronste wenkbrauwen als het om de banden tussen Amerika en Rusland gaat. Ook wordt er met een scherp oog gekeken naar belangenverstrengeling. Als minister van Handel kan Ross namelijk eenvoudig de Amerikaanse handel beïnvloeden, en daar helpt dit voorval zeker niet bij.

Paradise Papers

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de beruchte ‘Panama Papers’ uitlekten, waarbij een groot aantal bekende sterren onder de loep lagen wegens belastingontwijking. Een conflict waardoor onder andere de premier van IJsland moest aftreden. Ook nu worden grote namen aan belastingontwijking gekoppeld. Justin Trudeau, koningin Elizabeth, Bono en Madonna zijn hier de bekendste voorbeelden van. Overigens is ontwijking niet per se strafbaar. Belastingontduiking daarentegen wel.