‘Ik wil het verhaal op mijn manier vertellen’

Bukom, een kleine Ghanese buitenwijk waar boksers trainen en zich ontwikkelen van kinderen tot legendes die de internationale arena van de sport betreden. Uitgerust met de D850 en NIKKOR-objectieven verkent fotograaf en Nikon-ambassadeur Ray Demski het mysterie rond deze buitenwijk. 

Ray, een actie- en sportfotograaf die is opgegroeid met boksen, voelde zich altijd al aangetrokken tot Bukom: “Ik had al lang geleden over deze wijk gehoord en het is altijd een mysterie geweest. Hoe kan het dat uit zo’n kleine plek die betrekkelijk afgelegen ligt van de internationale bokswereld, zoveel grote vechters voortkomen? Ik wilde het verhaal op mijn manier vertellen: deze boksers verheffen tot helden, recht doen aan hoe deze atleten worden gezien door hun plaatselijke gemeenschap en ze het podium geven dat ze verdienen.”

IBO World Lightweight titelhouder, bokser Emmanuel Tagoe “Game Boy” traint in de “Will Power Boxing Gym” in Accra, Ghana, op 3 oktober 2017.

Maandenlange voorbereiding

Ray heeft het project maandenlang voorbereid door contact te leggen met lokale organisaties die zich in het hart van de boksscene bevinden, zoals Bukom Boxing News en sportjournalist Sammy Heywood Okine, dankzij wie hij zijn tijd in Bukom goed heeft kunnen besteden. Wat begon als een sportfotografieproject werd al snel meer; een breder sociaal project waarbij Ray dagelijks meer dan 40 mensen ontmoette. Uiteindelijk richtte Ray zich op zeven verschillende boksscholen en de boksers die er trainen. “Ik ging naar Ghana met het plan voor een fotoproject over actiesport en kwam terug met een veel diepgaander verhaal, een verhaal over een kleine voorstedelijke gemeenschap die een aantal van de beste atleten ter wereld heeft voortgebracht en dit zal blijven doen. Deze gemeenschap kenmerkt zich door zijn passie voor de bokssport.”

V.l.n.r – Boksers Ernest Amuzu en Richard Amefu tijdens een vechttraining bij “Charles Quartey Boxing Foundation” in Accra, Ghana, op 29 september 2017.
In de fotoserie van Ray staan een aantal personen centraal, waaronder Charles Quartey, de hoofdtrainer van een sportschool zonder dak. Naast een plek om te trainen dient deze sportschool ook als thuis voor verschillende kinderen die er worden getraind. Quartey neemt ook de kosten voor hun eten en onderwijs voor zijn rekening. Andere personen zijn Bastie Samir, die een trainingsregime volgt waarin hij tegelijkertijd spart met vier andere boksers die hem proberen te raken, Emmanuel Tagoe, een IBO lichtgewicht wereldkampioen en Bukom Banku, een populaire bokser en lokale persoonlijkheid die onder luid gejuich van zijn vele fans zijn trainingssessies afwerkt.

Bokser Hakeem Nii Nortey Lokko, tijdens een pauze in de “Bronx Boxing Gym” in Accra, Ghana op 4 oktober 2017.

Apparatuur

“Wat betreft de apparatuur was dit het eerste project van deze soort waarvoor ik de D850 heb gebruikt. Deze bood de benodigde resolutie en het dynamische bereik in een kleine en zeer snelle camerabody. De AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED lens was ideaal om de actie van dichtbij te fotograferen en de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED voldeed aan mijn behoeften voor de foto’s in portretperspectief. De AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED is zeer veelzijdig en een geweldig hulpmiddel voor actiefotografen. Dankzij dit alles kon ik de vechtlust van Bukom vastleggen op precies de manier die ik voor ogen had. Er waren veel emotionele momenten tijdens dit project en ik ben de gemeenschap van Bukom eeuwig dankbaar voor hun gastvrijheid. Ook ben ik Nikon dankbaar voor het steunen van dit project dat me na aan het hart ligt.” Ook maakte Ray gebruik van de lenzen: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR,  AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G,  AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II,  AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
V.l.n.r. – Coach Osumanu Nii Amarh Brew van de “Attoh Quarshie Boxing gym” en jonge bokser Barnor Wisdom op het strand waar boksers vroeg in de ochtend trainen. Accra, Ghana, op 7 oktober 2017.

Ray Demski

Met München als thuisbasis en vertegenwoordigd door Upfront, is Ray Demski een van de spannendste actie- en avontuurfotografen van dit moment. Opgroeiend in de Canadese Rocky Mountains heeft hij het buitenleven altijd geweldig gevonden. Een passie die werd versterkt toen hij vanaf zijn 14e, zeven jaar lang rond de wereld reisde met een ruim 13 meter lange zeilboot. Gedurende deze periode maakte Ray zijn eerste foto’s en ontvlamde zijn passie voor het fotograferen van de diversiteit aan mensen en landschappen om hem heen. Daarnaast werkte hij ook nog aan het ontwikkelen van zijn atletische vaardigheden. In 2007, veertig landen en bijna zeven jaar later, is zijn passie een fulltime carrière geworden. Ray is gespecialiseerd in actie- en avontuurfotografie, waarbij hij zijn eigen atletische eigenschappen gebruikt om nieuwe hoeken en gezichtspunten te vinden.
https://www.nikon.nl/nl_NL/learn_explore/ambassadors/europe_ambassadors/ray_demski/bio.page