Trump verbindt tijdens State of the Union: ‘Get the job done!’

Voor de eerste keer in zijn presidentschap hield president Trump zijn eerste State of the Union voor het Amerikaanse congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat). Daarin bleven de welbekende controversiële uitspraken uit en bombardeerde hij zichzelf tot de verbindende factor van het tot op het bot verdeelde Amerika.

In de twee uur durende speech kwamen een aantal beleidspunten duidelijk naar voren. Zo kondigde Trump onder meer aan dat hij de stekker uit de visumloterij wil halen en ook achter de ‘kettingimmigratie’ (vrouw en kinderen die achter hun man aan naar de States gaan) een dikke punt zetten. Ook blijft de gevangenis Guantanamo Bay onder zijn bewind open, waar zijn voorganger Barack Obama er nog alles aan deed om deze te doen sluiten.

Ook de verzoenende toon van Trump viel behoorlijk op. Met de woorden ‘vanavond doe ik een beroep op ons allemaal onze verschillen opzij te zetten, om overeenstemming te zoeken en vraag ik om eenheid om de mensen te dienen’ zette hij direct de toon. En ook het slotstuk werd van eenzelfde boodschap voorzien: ‘Ik vraag jullie: zet de politiek opzij en eindelijk: get the job done!’ […] ‘Zorg dat het werk gedaan wordt! ‘

Vorig jaar sloeg de president van de Verenigde Staten deze toespraak over. Dat had uiteraard te maken met het feit dat hij toen net iets langer dan een maand officieel was benoemd tot het onderhouden van deze functie. Dan krijgen de nieuwzittende president de ruimte om hun beleidsplannen aan het congres voor te leggen.

Voor wie vandaag nog een uurtje of twee (misschien zelfs drie) vrij heeft in zijn of haar agenda, is hieronder de volledige State of the Union van The Donald te zien.

Beeld: Facebook The White House, fotograaf: Shealah Craighead