Dutch-Design-Week

Theateragenda: september, oktober

TENTOONSTELLING
Nooit gebouwd Amsterdam
Even wegdromen over wat niet is, maar ooit had moeten zijn. Amsterdam had er heel anders uitgezien als enkele creatieve negentiende-eeuwse en vroeg twintigste-eeuwse architecten hun zin hadden gekregen. Het Architectuurcentrum aan de Prins Hendrikkade toont ontwerpen van een vijftal stadsvernieuwers; van imposante publiekspaleizen tot nooit gebouwde winkelcentra, boulevards en protserige monumenten. Het bouwkundig museum gaat in zijn tentoonstelling in op de opgeleefde discussie in de hoofdstad over de aanleg van een brug (of zelfs twee) over het IJ. Daarvoor liggen de plannen al enkele eeuwen klaar, zo wordt duidelijk.
Dromen aan het IJ – Vijf Visies uit het verleden
Tot 29 oktober. Architectuurcentrum Amsterdam

DEBAT
Machtskwestie
Een populaire jaarlijks terugkerende discussieavond over democratie en de gevaren van dictaturen. Dit jaar wordt de Nacht van de Dictatuur ingeleid door een lezing van journalist en schrijver Chams Eddine Zaougie (bekend om zijn stukjes op De Correspondent). Na de pauze hebben bezoekers de keuze uit een debat over Mein Kampf tussen Vrij Nederland-redacteur Mischa Cohen en presentator Ewoud Kieft, en een vraaggesprek met Reed Brody, de journalist die jaren jacht maakte op de voormalige tiran van Tsjaad, Hissène Habré. Vaste gasten reserveren doorgaans vroegtijdig een plekje in de zaal van politiek debatcentrum De Balie; wees er snel bij om enkele overgebleven kaartjes in handen te krijgen.
Nacht van de Dicatuur
9 september, 20:00 uur. De Balie, Amsterdam

TENTOONSTELLING
Muziek in de vitrine
Een eerbetoon aan het op 21 april 2016 overleden Amerikaanse popicoon Prince. Tot het tweede weekend in september toont museum de Kunsthal in Rotterdam kledingstukken, muziekinstrumenten en persoonlijke memorabilia van de artiest. Ook worden attributen van grote concerten die Prince gaf in de nabijgelegen Kuip getoond. Deze expositie, die aangekleed is met anekdotes van bekende Nederlanders (of nou ja, beroemde Rotterdammers), is vooral leuk voor fans van de soullegende en rocker. Had je weinig met wereldhits als Kiss, Purple Rain, I would die for you en I wanna be your lover, dan heb je weinig te zoeken in het moderne kunstmuseum.
Prince Love Life
Tot 10 september. Kunsthal, Rotterdam

CULTUREEL FESTIVAL
Ontwerpen van morgen
De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is hét evenement voor liefhebbers van de mooiste en allernieuwste ontwerpen. Het evenement vindt plaats in de laatste week van oktober en toont het werk van niet minder dan 1800 nationale grootheden en internationale sterren. Thema van de zestiende editie van DDW is ‘stretch’. De organisatoren hopen met dit ietwat vaag geformuleerde titeltje bezoekers in te laten spannen om ‘buiten hun comfortzone te treden’ – het levert volgens de ontwerpers ‘spannende, esthetische en soms absurde beelden op’. Reserveer vroegtijdig een kaartje voor een van de tientallen optredens, lezingen en debatavonden in de lichtstad.
Dutch Design Week
21 tot en met 29 oktober, diverse locaties Eindhoven