Silence-Breakers-Time-MeToo

‘The Silence Breakers’ (#MeToo) Time persoon van het Jaar

in Actueel/Politiek by

De meest beroemde tijdschriftcover van het jaar heeft een gezicht. Time Magazine heeft de titel Person of the Year 2017 aan de zogehete ‘Silence Breakers’. Vrouwen die zich uitlieten over de relatie tussen machtsmisbruik en seksuele intimidatie (of zelfs nog meer) hebben een beweging op gang gezet die zijn weerga niet kent. ‘Het was een hashtag, een beweging, een afrekening. Maar het begon, zoals bijna alle grote sociale veranderingen, met individuele daden van moed’, aldus het commentaar van de hoofdredactie van het prestigieuze blad.

#MeToo

De #MeToo-beweging luidde de val van Hollywood-magnaat Harvey Weinstein in, samen met andere grote namen als acteur Kevin Spacey. In Nederland kennen we met Job Gosschalk het bekendste voorbeeld. Hij was castingmanager en misbruikte zijn positie om – in dit geval veelal jonge mannen – grensoverschrijdend gedrag te laten doen.

Vorig jaar werd Donald J. Trump Time Person of the Year. Geen verrassing, aangezien hij toen de Amerikaanse verkiezingen won. De republikein rekende toen in de eindstrijd af met democraat Hillary Clinton.

Een bericht gedeeld door TIME (@time) op