X-Bank-Pinpoints

Spot jij in deze winkels de nieuwe Jan des Bouvrie?

Stijlbank
X Bank, Amsterdam
De vermaarde Starwood-hotelketen doet er alles aan om de Amsterdamse high society aan zich te binden en zich onder vermogende toeristen als onderscheidende slaapplek in het centrum van de hoofdstad te positioneren. Het bedrijf slaagt daar heel behoorlijk in; vlaggenschip W Hotel Amsterdam valt niet alleen op door het bijzondere ontwerp van de kamers en publieke vertrekken, maar ook de spa (verderop meer) en de hotelwinkel, genaamd X Bank, oogsten alom lof. Bij X Bank vind je geen ansichtkaarten, souvenirs en rantsoen voor een dagtocht langs de grachten – de immense zaak biedt het mooiste op het gebied van Dutch Design. Van kleding van Nederlandse ontwerpers tot meubilair van eigen bodem en van ‘echte Amsterdamse’ fietsen tot kunstzinnige tijdschriften en boeken. Mooi.
→ Spuistraat 172, Amsterdam

Bosch Bolwerk
Robbies
Deze winkel in het centrum van de Brabantse hoofdstad – op enkele minuten lopen van de Bossche Parade – is afgelopen decennia uitgegroeid van lokale trendsetter tot internationale hotspot. Dat zegt in ieder geval Bernie-Lezer Ramon. Op de ruim duizend vierkante meter in dit voormalige bankgebouw wordt niet alleen designkleding aangeboden, maar vind je ook fraai antiek (en retro-meubilair). Bewuste bezoekers lopen door naar de achterzijde van de zaak waar een biologische supermarkt is ingericht.
→ Verwersstraat 33, ’s-Hertogenbosch

Meubelboulevard
Mobilia
De Utrechtsestraat is een van de weinige winkelgebieden in de hoofdstad waar grote ketens geen voet aan de grond hebben. In de langgerekte straat – die reikt van Rembrandtplein tot de Nederlandsche Bank op het Frederiksplein – overleven enkele van de meest authentieke cafés, opvallende restaurants en aantrekkelijke modeboetieks van Amsterdam. Stap bij een bezoek ook eens binnen bij Mobilia, een onderscheidende meubel- en designzaak halverwege de Keizers- en Prinsengracht, te herkennen aan de gigantische glazen façade in art-decostijl. Mobilia biedt eigen ontwerp tafels, stoelen, banken en kleden, evenals vele prachtige designvoorwerpen. Het team van de 42 jaar oude winkel biedt desgevraagd ook interieuradvies.
→ Utrechtsestraat 62, Amsterdam