Werken-snachts-problemen

’s Nachts doorbuffelen? Let dan op voor deze risico’s!

Soms is het hard, maar onvermijdelijk: ’s nachts werken. Heb je al van negen to vijf gebuffeld, word je vriendelijk verzocht om nog even door te gaan in het belang van het bedrijf. Een keertje kan geen kwaad, maar wie dit structureel doet loopt grote risico’s.

Volgens de Gezondheidsraad krijg je op korte termijn al snel verschillende klachten. Slaapproblemen komen bijna twee keer zo vaak voor, maar je ontwikkelt ook al snel meer stress en een verstoord bioritme. Op lange termijn zijn de klachten zelfs nog erger. Diabetes type 2, hart- en vaatziektes, stuk voor stuk ziektes waar geen mens op zit te wachten. En toch werkt een groot aantal Nederlanders regelmatig in de nacht. Volgens de Gezondheidsraad ligt dit aantal op maar liefst 1,3 miljoen mensen!

Kans is dus groot dat jij je hier ook weleens schuldig aan hebt gemaakt. Maar probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Kies ervoor om ’s avonds niet meer je mail te checken en zet ook tijdig zowel je telefoon als je laptop uit. Kleine maatregelen die grote gevolgen kunnen voorkomen.

Lees ook: Is u ook verstoken van slaap?