Robert-Mugabe-aftreden

‘Robert Mugabe treedt alsnog af’

in Actueel/Politiek by

Hoewel hij zondagavond nog anders deed vermoeden, lijkt alles erop dat de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, moet en gaat aftreden. Zijn eigen partij zette de 93-jarige leider van het Afrikaanse al af en heel even was er de gedachten dat hij kort daarna zelf de handdoek in de ring zou gooien. Niks was minder waar, want in een toespraak liet Mugabe doodleuk weten nog niet te willen ophouden. Ondanks deze bizarre wending melden bronnen aan CNN dat Zimbabwe alsnog op korte termijn op een nieuwe leider kan rekenen. De ontslagbrief zou al geschreven zijn.

In ruil voor ‘volkomen immuniteit’ en het uitblijven van een strafrechtelijk vervolg van zowel Robert als zijn vrouw. Ook mag hij zijn privéhuis behouden. De brief waarin staat dat hij het voor gezien houdt moet eerst nog naar het parlement worden gestuurd, waarna het definitief exit-Mugabe is.

De commotie rond de positie van Mugabe begon afgelopen donderdag, toen het leger de macht overnam en zijn aftreden eisten. Waar de Zimbabwaanse leider eerst nog van geen wijken wilde weten, lijkt hij nu toch overstag te gaan.

Mubarak

De situatie die zich nu voordoet, lijkt merkwaardig veel op het afzetten/aftreden van de Egyptische leider Hosni Mubarak in 2011. Waar destijds miljoenen mensen zich verzamelden op het Tahrirplein in Caïro om het afscheid van Mubarak live mee te maken, gaf hij zonder blikken of blozen aan nog even door te gaan als president. Hier kwam hij de volgende dag op terug en deed hij toch nog een stapje terug.