Referendum blijft D66 achtervolgen

Een referendum over het voortbestaan van het referendum zit er waarschijnlijk niet meer in. Maar een volksraadpleging over de D66-Donorwet wellicht wel. Activisten van GeenStijl zijn een handtekeningenactie gestart om de wet aan de bevolking voor te leggen.

Mocht er een duidelijke ‘nee’ uit de stembus komen, dan komt een van de paradepaardjes van de democraten in het huidige Kabinet in gevaar. Hoewel anders wordt beweerd door de adjunct-hoofdredacteur van het shockblog is het de initiatiefnemers niet te doen om ‘D66 na het afschaffen van het referendum dwars te zitten’, maar is het onderwerp zo belangrijk dat een mening van het volk onontbeerlijk is. Mocht de Donorwet bij een negatief oordeel van tafel worden geveegd, dan verliest de partij van Alexander Pechtold daarmee een van zijn laatste ‘kroonjuwelen’. Het zou bovenal ook het imago van de D66 verder schaden.

De democraten hebben overigens nog kans dat het referendum nog voor een eventuele stemming over de Donorwet wordt afgeschaft. De Eerste Kamer buigt zich daar nu over en zal waarschijnlijk eind mei met een oordeel komen. Tezelfdertijd wil GeenStijl het benodigde aantal handtekeningen bij de Kiesraad inleveren.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven