Rechtse partijen willen op zwart

PVV en Forum voor Democratie zetten het liefst het mes in de NPO; ze willen een totale reorganisatie van de publieke sector en een aanscherping van het budget. Plannen daarvoor strandden tot op heden echter in de Kamer. Ook de nieuwste voorstellen van de partijen, net voor de zomer gepresenteerd, hebben onvoldoende steun.

Door Floris Müller 

VVD is als grootste regeringspartij weliswaar voor een strenger beleid, maar krijgt haar partners in het kabinet, en met name D66, CDA en ChristenUnie, niet mee. Ook de linkse coalitie blokkeert een verdere versobering van de NPO. Eind vorig jaar trok minister voor Basis en Voorgezet Onderwijs en Media Arie Slob de broekriem al aan; na een verlaging van het budget onder Rutte-I en Rutte-II wil hij in 2019 nog eens 60 miljoen bezuinigen.

Het is geen geheim dat PVV en Forum voor Democratie weinig ophebben met de publieke omroep. Volgens de rechts-populisten kosten de televisie- en radiomakers veel te veel en kan Hilversum het met een stuk minder dan de jaarlijks begrote 800 miljoen euro per jaar. Daarbij vinden de partijen van Wilders en Baudet de omroepen bevooroordeeld en op de hand van hun linkse concurrenten in de Kamer. Ook de topsalarissen in de sector worden gekraakt door de rechtse partijen. Deze zomer bleek nog dat 31 presentatoren bij de NPO meer verdienen dan wettelijk is voorgeschreven. In alle gevallen vallen de beroemde televisiegezichten en radiostemmen nog buiten het zogenoemde Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep dat een maximum vergoeding voorschrijft 181.000 euro.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven