Samsung-QLED-Bernie-02

QLED – De nieuwe standaard in tv-kijken?

Hoewel we films en series steeds vaker via smartphone en tablet consumeren, blijft de televisie een bepalend object in de woonkamer. Samsung wil de kijkbeleving met zijn QLED-tv’s dan ook zo comfortabel mogelijk maken.

Dat Samsung mooie televisieschermen maakt, mag geen nieuws meer heten. Maar de Koreanen weten óók dat het allemaal een beetje moet smoelen als de televisie uitstaat. En als je de tv eenmaal aanzet, is de beeldkwaliteit als het even meezit net zo oogverblindend. De nieuwe Samsung QLED-tv’s doen dat gelukkig beide. Het design is om je vingers bij af te likken en zelfs de grootste haters van ‘de beeldbuis’ vallen in katzwijm bij het zien van de strakke vormgeving.

Optimale kleuren
Maar beeldkwaliteit blijft de belangrijkste focus. De QLED-tv’s huisvesten een nieuwe technologie genaamd Quantum dot. QLED dient overigens niet te worden verward met OLED. QLED is in feite de sterk verbeterde versie van LED-technologie en televisies die hiervan gebruikmaken, leveren als enige 100 procent kleurvolume. Dat zorgt ervoor dat kleuren veel helderder en voller in beeld komen.
Conventionele televisies zijn niet in staat kleuren volledig op natuurlijke wijze in beeld te brengen, maar QLED-televisies doen dat wel. Het resultaat is gedetailleerder beeld met zowel in de donkere als witte segmenten subtiele, maar duidelijke onderlinge verschillen. Daarnaast beschikken de tv’s over HDR-technologie (High Dynamic Range), wat voor een sterk contrast en zeer helder beeld zorgt. Hierdoor maakt het niet meer uit of je overdag of ’s avonds laat televisiekijkt. De kleuren en de belichting zijn altijd optimaal. Neem daarbij de speciale anti-reflecterende coating die over het scherm ligt en je hebt nooit meer last van ongewenste spiegelingen, lichtverschillen of reflecties.

Pronkstuk
Niettemin wordt de aanwezigheid en de plek van de televisie in het interieur voor veel mensen steeds belangrijker. De tv moet enerzijds opgaan in de (woon)kamer, maar anderzijds ook een pronkstuk zijn op zichzelf. Het minimalistische design van de QLED-tv’s komt aan deze eisen tegemoet. De tv’s kunnen op diverse stijlvolle voeten worden geplaatst of via de No Gap Wallmount aan de muur worden bevestigd. Bij die laatste zit er nagenoeg geen ruimte tussen de televisie en de muur. Het is net alsof je een schilderij ophangt.
Binnen die minimalistische designfilosofie valt ook het wegwerken van allerhande kabels. Niets irritanter dan een prachtige televisie aan de muur waar talloze losse draadjes achter vandaan bungelen. Deze doorn in het oog heeft Samsung slim aangepakt met de One Connect Box. Aan deze hub sluit je alle kabels van randapparatuur aan en vervolgens heb je een enkele lange, transparante kabel die naar de televisie leidt. De One Connect Box zet je vervolgens handig uit het zicht, achter een bank of kastje.

Samsung-QLED-Bernie-01

Een veelvoorkomend probleem wanneer je bij familie of vrienden op bezoek bent en de televisie wilt bedienen: je dient je eerst door een woud aan afstandsbedieningen te werken voordat je de juiste apparaten überhaupt aan de praat krijgt. De QLED-tv’s én alle randapparatuur bedien je met één afstandsbediening: de strak vormgegeven Samsung One Remote Control. De kunt de One Remote Control zowel met de hand als met je stem bedienen. Alle apparaten die je in de One Connect Box prikt worden bovendien direct herkend en via het Smart Hub-menu vind je al jouw entertainment in één overzichtelijk scherm. Deze aanpak noemt Samsung Q Smart. Desgewenst kun je zelfs je telefoon in een afstandsbediening omtoveren middels de Smart View-app voor meer personalisatie. In beide gevallen geldt; de besturing is een fluitje van een cent.