Politie-nieuwe-wapenstok

Politie krijgt fonkelnieuwe wapenstok

in Actueel/Politiek by

Wie zich op straat in het spreekwoordelijke blauw hult krijgt een hele fijne toevoeging voor zijn of haar uitrusting. Het gaat hier namelijk om een nieuwe wapenstok, die niet alleen makkelijker bij de nieuwe outfit past, maar ook uitschuifbaar is. Op deze manier kunnen – volgens de politie – verdachten makkelijker op afstand worden gehouden en kunnen ze de situatie beter onder controle hebben en/of houden.

De oude wapenstok van de politie werd door velen als een probleem beschouwd. Doordat in 2014 voor een nieuwe outfit werd gekozen waarin agenten zich makkelijker kunnen bewegen werd de stok een probleem. Doordat het pak een fout bevatte, kon je makkelijk over je wapenstok struikelen en ten val komen. Één agente raakte hier zelfs door gewond en sleepte de politietop voor de rechter, die haar gelijk gaf en sprak van een ‘ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform’.

In 2016 werd deze variant al aangekondigd, maar nu wordt ook de daad bij het woord gevoegd. Het moet tevens een vervanging worden van de taser, waarmee je iemand een kleine stroomstoot geeft, die het lichaam voor een paar secondes verlamt.

Wanneer de politie hier gebruik van kan maken is nog niet bekend.