Onderlinge strijd op links

in Actueel/Politiek by

Ook voor de grote oppositiepartijen staat er veel op het spel bij de verkiezingen in maart. Verwacht wordt dat de landelijke fracties vooral elkaar zullen bestrijden om de gunst van de linkse kiezer. Diegene die als winnaar in de gemeente naar voren komt, kan een rol als oppositieleider in Den Haag opeisen. GroenLinks, SP en PvdA ontberen op dit moment nog een duidelijk profiel, zo blijkt uit de peilingen; linkse kiezers scharen zich nog niet achter één partij in hun kritiek op het kabinet.

Lodewijk Asscher staat onder flinke druk om te presteren; na het grote verlies vorig jaar bij de landelijke verkiezingen en in de gemeenten in 2014 moet de fractieleider van de PvdA de weg  naar boven weer zien te vinden. Slaagt hij daar niet in, dan zou dat nog weleens gevolgen kunnen hebben voor zijn positie. Het borrelt nu al in de partij; een groeiend aantal kopstukken bij de sociaaldemocraten twijfelen aan het charisma van de PvdA-voorman.

GroenLinks profiteert mogelijk van een verlies bij D66. Stemgedrag laat zien dat de partijen mikken op nagenoeg dezelfde groep stemmers. De democraten – die op lokaal niveau in 2014 de grote winnaar bleken – hebben afgelopen maanden weinig goede pers gehaald: partijleider Alexander Pechtold was in het nieuws omdat hij de gift van een appartement niet meldde aan de Kamer, daarbij gooide de partij na de verkiezingen in 2017 een van zijn kroonjuwelen overboord: het referendum. Ook die beslissing kan op weinig waardering rekenen bij de kiezers.  Voor de SP is de aankomende stemronde een vuurproef voor partijleider Lilian Marijnissen. Intern is er nogal kritiek geweest op de benoeming van de politica; de vraag is hoe de stemmers de gang van zaken beoordelen.

Laatste van Actueel

0 0,00
Go to Top