Ollogren: boerka als roken in het café

Foto Vera de Kok

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren is niet van plan om hard op te treden tegen moslima’s die zich niet houden aan het boerkaverbod. Ze wil net als bij de handhaving van het rookverbod in cafés eerst een waarschuwing geven en daarna pas boetes uitdelen. De bewindvoerder gaf net voor de zomer uitleg over de nieuwe wetgeving. Het boerkaverbod ligt nu bij de senaat en wordt waarschijnlijk nog voor Prinsjesdag goedgekeurd.

Door Floris Müller

De nieuwe wet tegen gezichtsbedekkende kleding is overigens niet overal van kracht: in haar notities heeft de minister het expliciet over de openbare ruimte en overheidsgebouwen. Eerder bepaalde Ollogren al dat medewerkers van de politie géén hoofddoek mogen dragen wanneer zij in functie zijn en contact hebben met de burger. Eind vorig jaar nog won een politieagente met hoofddoek een zaak bij het College voor de Rechten van de Mens over een verbod op religieuze uitingen bij het korps. De bewindvoerder legde die uitspraak naast zich neer, uitspraken van het College zijn niet bindend.

Ollongren zegt het boerkaverbod vanuit veiligheidsoverwegingen na te streven. In België, Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk is al een verbod op gezichtsbedekkende kleding van kracht.