Mohammed wil verbinden

De 23-jarige Mohammed Saiah staat op plek tien op de lijst voor D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht en is dit jaar toegelaten tot de prestigieuze BKB Academie, waar veel politieke talenten voor de toekomst vandaan komen. Niet slecht voor een jongen die het mbo volgde en opgroeide in de wijk Overvecht. Wat wil hij in Utrecht bereiken?

Door: Jan van Tienen
Fotografie: Paar One

Stay Right!

5x Bernie voor maar € 34,95
Klik HIER voor een abonnement of
bel  
0900 – 226 52 63

Mohammed Saiah

Leeftijd 23 jaar | Is aspirant raadslid voor D66 en lid BKB Academie | Wil mensen in Overvecht verbinden en via de politiek de wijk verbeteren | Vindt dat mensen moeten inzien dat er geen andere manier is dan het met elkaar te zien oplossen

Saiah is in Culemborg geboren, maar kreeg zijn politieke bewustzijn pas toen hij in Overvecht om zich heen begon te kijken. ‘Er is veel armoede en werkloosheid in de wijk. We hebben hier 170 verschillende nationaliteiten en tussen die groepen ontbreekt vaak de samenhang. Het is jammer, mensen kennen elkaar niet. Grote groepen jongeren die hier wonen denken: ik groei hier op, dus ik krijg minder kansen dan een ander. Ik wil juist dat mensen opgroeien met de gedachte dat ze alles kunnen worden. En wil je dat veranderen, dan moet je een podium hebben. Ik denk dat ik dat podium in de politiek vind.’

Mohammed kwam in de politiek terecht omdat hij het nodig vond voor de wijk. ‘Ik keek naar iedereen die in de gemeenteraad zat en die vertegenwoordigden mij en velen uit Overvecht niet. Als ik verkozen word tot raadslid, hoop ik dat ik meer organisaties kan aansturen, mensen bij elkaar brengen en meer samenwerking op gang kan brengen. Ook denk ik dat mijn mening er dan meer toe doet. Je krijgt toch een soort microfoon.’

D66 heeft nu dertien zetels in de raad, maar dat neemt niet weg dat Saiah campagne zal moeten voeren. ‘Ik ben nieuw in de politieke wereld, maar dat gebrek aan kennis loop ik snel in. De manier waarop ik campagne wil voeren is door mijn verhaal over verbinding te vertellen. Ik wil mensen voorhouden dat we allemaal Utrechters zijn.’

‘Ik keek naar iedereen die in de gemeenteraad zat en die vertegenwoordigden mij en velen uit Overvecht niet’

Dat leert hij voor een deel bij BKB. Hoe kwam hij daar terecht? ‘Ik heb een unieke persoonlijkheid. Ik ben bijvoorbeeld de eerste mbo’er die de BKB Academie volgt. Ik kwam ze tegen bij de Gelijke Kansen Alliantie. Dat is een campagne die BKB startte voor het ministerie van Onderwijs. Toen ik zag dat de minister van Onderwijs in de buurt zou zijn, dacht ik: die moet ik spreken. Dat was in de periode dat het slecht ging met het mbo. De minister wilde toen mbo’ers geen diploma geven en ik was het daar niet mee eens. Dat wilde ik hem vertellen. Nou, dan val je wel op.’

Ondanks zijn enthousiasme lopen gesprekken in de wijk niet altijd vlekkeloos. ‘De wijk is heel verdeeld. Je hebt een grote groep Nederlandse autochtonen die er al heel lang woont, ze hebben ‘de wijk zien veranderen’ en die stemmen gewoon PVV. Ik ga ook met die mensen in gesprek, maar soms is het lastig tot ze door te dringen. Als iemand zegt: “Al die kutmarokkanen, die klooien maar,” dan moet je even slikken. Maar dan kom je tot rust en denk je: die meneer heeft daar vast een goed verhaal bij. Als je doorvraagt, dan blijkt dat er vaak iets zit, dat dat toch normale frustraties zijn over werk en leven. Vaak kan je daar niet zoveel mee, maar je weet tegelijkertijd: op een gegeven moment moeten die problemen worden opgelost. Ik hoop dan dat mijn verhaal van verbinden meer zoden aan de dijk zet dan een verdelend verhaal van DENK of de PVV. We leven nu eenmaal samen met verschillende culturen. Daar kom je niet vanaf. Er is maar één oplossing: elkaar weer opzoeken.’

Mohammed Saiah
Leeftijd 23 jaar
Is aspirant raadslid voor D66 en lid BKB Academie
Wil mensen in Overvecht verbinden en via de politiek de wijk verbeteren
Vindt dat mensen moeten inzien dat er geen andere manier is dan het met elkaar te zien oplossen