‘Misschien moeten we onze naam in ‘Plus’ veranderen’

Foto: Sebastiaan ter Burg

Voorman van 50Plus Henk Krol kreeg vorig jaar nog de wind van voren van media en politieke collegae toen bleek dat hij zijn cijfers niet op orde had in het AOW-debat. In een vragenronde van Bernie blijkt het Kamerlid een stuk beter voorbereid. Krol scoorde acht van de elf vragen goed.

Hoewel u pas sinds 2014 bent ingeschreven als Kamerlid, bent u al sinds de jaren zeventig bezig met politiek. Eerst als journalist, daarna als activist voor de homorechtenbeweging en later voor ouderen. Ondanks uw opvallende verschijning, en wapenfeiten in het verleden, mag u zich nog geen Politicus van het Jaar noemen. Wie kreeg vorig jaar die titel?
‘Activisme zit bij mij in mijn genen; ik voer op een onconventionele manier actie, meer diplomatiek, denk ik. Politicus van het Jaar 2017 werd Thierry Baudet, en helemaal terecht als je het mij vraagt. Ik ben het niet met hem eens, maar hij is zeker door zijn menselijke manier van doen een verademing in het parlement. De leider van Forum voor Democratie is op momenten echt gedemoniseerd door de gevestigde partijen. Dat is buitengewoon pijnlijk. Wat die baantjesmachine betreft heeft hij helemaal gelijk.’

Klopt. Baudet is een van de voorlopers van de jongste generatie politici. Daarvan lijken er steeds meer in het parlement te komen. Zijn er op dit moment meer 35-minners of 50-plussers in de Kamer?
‘Absoluut meer ouderen. En daar hebben wij als 50Plus aan meegeholpen. Hoewel we “maar” vier zetels hebben, is onze invloed in de Kamer veel groter. Door onze aanwezigheid hebben alle partijen meer ouderen aangetrokken en bovenal ook meer oog gekregen voor de belangen van 65-plussers.’

46 Kamerleden zijn 50 jaar of ouder, 25 zijn 35 jaar of jonger; u hebt het wederom goed. Dat lag zo’n tien jaar terug volledig anders. Uw groei in de Kamer moet naar meer smaken; bij de laatste verkiezingen hebt u in 21 grotere gemeente meegedaan en uiteindelijk 40 raadszetels gewonnen. Wat is de oudste gemeente van Nederland, gemeten naar het percentage 65-plussers; Lochem in Overijssel, Valkenburg in Zuid-Limburg of het Noord-Hollandse Laren?
‘Het Zuiden, en verre Noorden vergrijzen – dat weet ik. Aan de andere kant: Laren is een dure gemeente, jonge mensen kunnen het niet betalen om daar te wonen. Ik ga voor Laren.’

‘Jeetje, is het zoveel?’

Dat is goed. Niet alleen de uithoeken van ons land verouderen, we leven overal in de polder een stuk langer. Op dit moment zijn er 3,1 miljoen ouderen op 17 miljoen inwoners. Hoeveel zijn dat er over 25 jaar, ervan uitgaande dat we dan eenzelfde aantal inwoners hebben?
‘Dat heb ik vanmorgen nog opgezocht: 4,7 miljoen!’

Klopt helemaal. Senioren maken gemiddeld genomen meer gebruik van zorg dan jongeren. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nu al het hoogste budget, op een totaal besteedbaar vermogen van de overheid van 277 miljard euro. Hoeveel gaat er naar het departement?
‘Heel veel, dat weet ik wel. 31 miljard?’

Néé, velen malen meer: zo’n 80 miljard euro.
‘Jeetje, is het zoveel? Er is een beetje een beeld ontstaan alsof wij vooral geld aan ouderen willen besteden en jongeren niets gunnen; dat is niet zo. Wij zijn voor de samenleving als geheel. 65-plussers willen natuurlijk dat hun kinderen en kleinkinderen het ook goed hebben. Ik heb eens geopperd om de naam van onze partij in “Plus” te veranderen; klinkt ook lekker positie, haha.’

Klopt. 50Plus is er niet in geslaagd om raadszetels in Amsterdam te krijgen. In de hoofdstad had u concurrentie van een lokale “ouderenpartij”, hoe heet die nieuwe beweging?
‘Was dat niet de Seniorenpartij?’

Ik heb eens geopperd om de naam van onze partij in “Plus” te veranderen; klinkt ook lekker positie, haha’

Nee. De officiële naam is de Partij van de Ouderen.
‘Ja, natuurlijk. Slordige fout van me.’

In de Maasstad is NIDA met twee zetels in de raad gekomen. Wie is de fractieleider van die die streng-islamitische partij: Nurullah Gerdan, Nourdin el Ouali of Mohammed Anfal?
‘El Ouali, spreek ik dat zo goed uit?’

Jazeker. Gerdan is partijleider, Anfal stapte in september 2017 over als raadslid van Leefbaar Rotterdam naar NIDA. D66 is behoorlijk afgestraft in de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam heeft de coalitiepartij haar koppositie moeten afstaan. Wie is er in de hoofdstad nu de grootste?
‘GroenLinks. Ik snap ook wel waarom; de democraten hebben geen beste beurt gemaakt met het opgeven van het referendum in ruil voor regeringsdeelname. Ik ben een groot voorstander van een bindende volksraadpleging. Over de Donorwet bijvoorbeeld; dat is een goed thema om als bevolking over na te denken.’

Door de Brexit is steun voor het referendum wel afgenomen; zijn er op dit moment méér voor- of tegenstanders van de volksraadpleging in Nederland?
‘Er is absoluut een meerderheid voorstanders. Zo’n 56 procent weet ik. 40 procent is tegen.’

HENK KROL

Is lijsttrekker voor 50plus sinds 2012.
Was na een carrière als journalist voor vpro-radio en tros-televisie in 1977 woordvoerder van de liberale fractie in de tweede kamer. enkele jaren later zou hij zich, als oprichter en hoofdredacteur van de gaykrant inzetten voor homo-emancipatie in nederland, en na de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen en lesbiennes, als ambassadeur van de nederlandse verworvenheden in het buitenland. in maart 2011 liet krol zich inschrijven als kandidaat voor 50plus in de provinciale statenverkiezing in noord-holland.

Laatste van Actueel

0 0,00
Naar boven